Virágzó vidékünk

Kapitális pontyot fogtak a Kákafoki-holtágon

Rendhagyó fogási beszámolóról ír a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége.

Egy szokványos fogási körülmények között is becsülendő méretű nyurgaponty akadt horogvégre a Kákafoki-holtágon, csakhogy nem éppen a megszokott „szezonális” időszakban, ráadásul végképp nem mindennapi módon, írja a khesz.hu.

Farkas Balázs 2018. február 11-én délután a Kákafoki-holtág szarvasi részén süllő reményében gumihalazott, a klasszikus ütés helyett azonban „ráhúzós” kapásszerűség érkezett.

Mint kiderült, a 7 cm-es neon gumihal egy pontynak tetszett meg.  A fárasztás 3-12 gramm dobósúlyú bottal, 0,08-as fonott zsinórral 4-5 percig tartott. Mivel a 10 kg-os mérleg kiakadt, így a hal pontos súlyát nem tudhattuk meg. A gyönyörű ponty azonnal visszanyerte szabadságát

– írta beszámolójában a horgász.

khesz.hu

A lap megjegyzi, a meglepetést az okozta, hogy a ragadozóknak pergető módszerrel felkínált plasztik műcsalit egy predátorhajlamú nyurgaponty ragadta el. Hozzáteszik, hogy a pontyok, különösen a nagytestű példányok ragadozó hajlama nem ismeretlen a halas szakirodalomban és ezt egy-egy ritka horgászfogás is tanúsítja időnként.

A tudomány ezt a a békés halak fehérjeéhségével magyarázza. Bár a pontyra alapvetően békés halként tekintünk, végül is mindenevő, tehát a növényi táplálék mellett kifejlett korában is fogyasztja az állati eredetű táplálékot: a kagylót, a gilisztát, a rovarokat, a lárvákat és igen, ritkán a halivadékot, apróhalakat is.

Hatalmas méretű lapátorrú tokot fogtak Nógrádban
Néhány napot kellett várni, és beindultak az idei rekordok.
Olvasói sztorik