Virágzó vidékünk

Megmentik a népi építészet emlékeit

Kiemelt szempont a hagyományos építőanyagok és hagyományos műszaki megoldások alkalmazása.

Ebben az évben 1,5 milliárd forint forrás jut a központi költségvetésből a magán vagy közösségi tulajdonban lévő, helyi vagy országos védelem alatt álló népi építészeti emlékek helyreállítására – közölte a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény felidézi, hogy a kormány tavaly indította el programját a népi műemlékeink és a műemléki értéket képviselő vidéki épített örökség megóvásának és fenntartásának érdekében.

Fotó: Tájházszövetség

A 2017-ben lebonyolított, 300 millió forint keretösszegű programban 43 népi építészeti emlék megmentése nyert támogatást az állagmegóvástól a részleges felújításon át a teljes műemléki felújításig terjedő műszaki, építészeti munkálatokra.

A mintaprojekt sikere után idén 1,5 milliárd forint forrás jut a központi költségvetésből a magán vagy közösségi tulajdonban lévő, helyi vagy országos védelem alatt álló népi építészeti emlékek helyreállítására.

Pályati feltételek

A vissza nem terítendő költségvetési támogatás összege projektenként minimum 1, maximum 20 millió Ft. A támogatás mértéke természetes személyek esetén a beruházás megvalósítása során felmerülő összköltség legfeljebb 80%-a, az önkormányzatok és egyéb szervezetek esetén legfeljebb 50%-a lehet, folyósítása pedig támogatási előleg formájában, egy összegben történik. A támogatás odaítélése során kiemelt szempont a hagyományos építőanyagok és hagyományos műszaki megoldások alkalmazása. A támogatott értékek állagmegóvási, felújítási munkálatai során az épületeket lebontani és helyükre teljesen újat építeni nem lehet, ám egy korábban bizonyíthatóan létezett épület az előző mására újra felépíthető.

A hagyományos népi építészet meg nem újuló kulturális erőforrás. A magyar táj hajdani építészeti kultúráját ma már jószerivel csak a védelem alatt álló épületek, kivételes esetekben épületegyüttesek, településrészek őrzik. Ezek legjavát képezik népi műemlékeink, melyek helyben, fizikai valójukban történő megőrzése szolgálhat egyedüli tiszta forrásként – hangsúlyozza a közlemény. (MTI)

Kiemelt kép: Szinok Gábor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik