Virágzó vidékünk

Látványos juhméréssel és mulatsággal indult a szezon Kalotaszegen

Látványos juhméréssel és mulatsággal indult a szezon Kalotaszegen

Lezajlott az idei juhbemérés a Kolozsvár-közeli Mérában.

Méra kis, magyar többségű falu Kalotaszeg területén. Ismert a bivalytartásról és az éves juhbemérésről, amely hagyományosan Szent György napjához kötődik. A tájegységre jellemző, hogy a dátum megválasztásánál figyelembe veszik az ortodox Húsvét időpontját is, mert az ünnep elképzelhetetlen bárány nélkül. A faluban számos háznál találunk birkát, de nyáron együtt őrzi és legelteti a birkákat a mezőn a pakulár. A tejet aztán ő viszi le a faluba, az elosztásnak pedig pontos rendje van.

Minden év áprilisában, mint az idén is összeterelték a juhokat és lemérték, melyik mennyi tejet ad. A mérés rendezésének joga az első gazdáé, aki az előző mérésen a legtöbb tejet fejte le. A mért mennyiségeket aránya dönti el, hogy az év során ki mekkora részét kapja a teljes turma tejének – pontosabban, hogy hányszor kapják meg az összes tejet.

Az egyenlő esélyeket biztosítandó a mérés előtti napon egalizáló fejést végeznek. A másnapi mérésig már senki nem érhet a birkákhoz és ezt igen komolyan veszik: a bárányokat erre az éjszakára elkülönítik, a turmát ( állattartó közösség juhait) pedig a falutól jó félórányi járásra terelik. Aznap éjszaka a falu legényei őrzik a birkákat, hatalmas máglyák mellett. Ez egyúttal jó alkalom a mulatásra is: a gazdák a faluban találkoznak, hogy megbeszéljék a következő nap eseményeit, a legények pedig a tűz mellett fogadják maguk közé a kiháláson először részt vevő fiatalokat, akik másnap már a menet élén vonulhatnak.

A falu mellett zenészekkel várják a kihálásról hazatérő legényeket, majd elindul a menet. A méraiak vizet locsolnak a birkákra, hogy elősegítsék a termékenységet az egész évre. Természetesen nem csak nekik jut a vízből: az asszonyok és a legények barátai bögrével, vödörrel, esetenként egy emeleti ablakból juttatnak bőven a menetnek, különös tekintettel az élen haladókra.

Végül megkezdődhet a voltaképpeni mérés. Itt már csak a gazdáknak van helye, az eredményeket gondosan iktatják. Nemsokára helyreáll a rend. A birkákat visszaterelik a mezőre és visszakapják bárányaikat. A hétvégét még egy mulatság zárja.

Szerző és fotók: Hargitai Soma

Wallisi feketeorrú juhok az internet új sztárjai
Hirtelen elővette őket az internet népe és nem tudják eldönteni, aranyosak vagy rémisztőek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik