Virágzó vidékünk

Ameddig a szem ellát: pipitérbe öltözött a Káli-medence

Pipitér. Van, akinek gyom-, van, akinek gyógynövény. Látványban viszont nincs különbség.

Ezernyi virág, ezernyi szépséggel varázsol el az idei korán érkezett nyári időben. Aki nem ismeri közelebbről a virágokat, sok esetben ráhibázik, hiszen első ránézésre megannyi hasonló virág vesz körül. Ilyen a kamilla, az ebszékfű és a homoki-, réti-, parlagi pipitér is. Hasonlók és mégis mások. Az alábbi fotók is ezt igazolják, mert bár kamillamezőnek is nézhetnénk, de mégis ezek pipitérek.

Magyarországon öt pipitér faj él, egy kivételével (festő pipitér), fehér virágúak. Megdörzsölve általában erős, jellegzetes illatúak, kivált a nehézszagú pipitér.

Homoki pipitér

Első ránézésre könnyen összetéveszthetjük a székfüvekkel vagy margitvirággal, mivel viráguk nagyon hasonlít egymáshoz, azonban a levelek alakja egészen más. A mélyen hasadt, keskeny cimpájú levelek rövid nyéllel kapcsolódnak a szárhoz, a szeletkék széle fűrészes. A csöves virágok sárga színűek, a nyelves virágok fehérek. Termése kaszat. Nyílt gyepek, homokos területek virága, mellyel május végén, júniusban találkozhatunk virágos állapotban- írja a növényhatározó.info.

A Káli-medencében éppen most virágzik a hasonló felépítésű réti pipitér. Egybefüggő bámulatos látványát Amberg Anna örökítette meg. Köszönjük az élményt.

Fotó: Amberg Anna
Fotó: Amberg Anna
Fotó: Amberg Anna

Festő pipitér

Régi festőnövény (erre utal latin neve is- tinctora), virágait timsóval pácolták, és ezt használták sárga festék előállítására. Gyógynövény is, gyulladásgátló anyagokat tartalmaz.

20-50 cm magas, elágazó szárú, bokros növekedésű évelő. Levelei fonákjukon gyéren szőrösek, szárnyasan szeldeltek, és minden szeletke hasogatott. A leveleket megdörzsölve érezhető a jellegzetes krizantém illat. Fészkes virágai magányosan ülnek a szár végén. A csöves virágok sötétebbek, mint a nyelves virágok. Utóbbiak néha hiányozhatnak, vagy nagyon rövidek. Termése kaszat. Magyarországon gyakori, bár az Alföldön ritkábban találkozhatunk vele. A szárazságot jól tűri, napsütötte rétek, vágások, lejtők növénye. Június-augusztusban virágzik.

Fotó: flickr.com

A pipitérfajoknak bár gyomnövénynek számítanak, mégis a népi gyógyászatban gyógyító hatással bír. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató, és még gyomor-, bél-, hólyag- és epezavaroknál, valamint sebkezelésre, arc-, és hajápolásra javasolható. A pipitér virágait akkor gyűjtsük, amikor fehér nyeles virágszirmai lefelé kezdenek hajlani ( homoki-, réti-, parlagi pipitér).

Mutatjuk a legszebb talajtakaró virágokat
Nem kell hozzá különösebb tudomány, hogy erdei hangulatot teremtsünk a kertben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik