Virágzó vidékünk

Megtalálták a Jászság első szablyás sírját

Honfoglalás kori – 10. századi – sírokra bukkantak Jászfényszaru határában a minap a Jász Múzeum régészei – számolt be a múzeum vezető régésze az MTI-nek.

Gulyás András Zoltán elmondta:

a feltárást egy beruházás céljára eladni tervezett, de jelenleg még önkormányzati tulajdonban levő három hektáros területen végzik a szakemberek, akik eddig a terület egytizedét tárták fel. Egy szarmata település maradványaira számítottak a munkálatok során, de titkon remélték, hogy honfoglalás kori leletek is előkerülnek. A feltárás során honfoglaló magyarok – egy férfi és egy fiú – számos kiegészítőt tartalmazó nyughelyeire leltek.

A szakember kiemelte: a férfi sírhelye azért is különleges, mert ez a Jászság első dokumentált szablyás sírja. Hozzátette: a szablya a szokásostól eltérő módon fordítva, azaz markolattal lefelé volt elhelyezve.

Emellett a jobb medencecsont mellett találtak egy rendkívül ritka tárgynak számító bronz tarsolyzárót is. A Kárpát-medencében ezen kívül eddig mindössze hat darab – három vas és három bronz – tarsolyzárót találtak.

A fiú sírjában egy vaskést, egy pontkörös díszítésű bogozót, csiholót, csikózablát, valamint több nyílhegyet is találtak. Utóbbi arra utal, hogy a fiatal mellé a tegezét is elhelyezték, de ennek maradványai nem maradtak fenn

– közölte a régész.

Gulyás András Zoltán szerint jó esély van arra, hogy további honfoglalás kori leletek kerülnek elő az augusztus közepéig tartó feltárás során – írta az MTI.

Kiemelt képünk illusztráció – Via Szkítabolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik