Virágzó vidékünk

Megkezdődött a PET Kupa, több tonna szemetet szednek ki a Tiszából

Évente 12-13 millió tonna műanyag jut a tengerekbe - de a PET Kupának köszönhetően talán egy kicsit kevesebb. Szuper kalózkaland és önkénteskedés a természetvédelem jegyében - ez a PET Kupa, ami ma délelőtt 11 órakor 22 hajóval indult el a Tiszán, idén immár a hatodik alkalommal. A WWF Magyarország PET-hajója, a Vízipanda ismét részt vesz a hulladékderbin, és idén határon átnyúló együttműködéssel emelik egy következő szintre a Tisza megtisztítását: a WWF Ukrajna kollégái is részt vesznek a hulladékgyűjtésben!

A 10 napig tartó PET Kupa 2018. augusztus 4-12-ig zajlik 70 folyamkilométeren át, a hajók a Szatmárcseke és Tiszamogyorós közötti szakaszt teszik meg – egy kárpátaljai előfutammal kiegészítve -, miközben a résztvevők összegyűjtik a vízben és az egyes partszakaszokon található rengeteg hulladékot.

A PET Kupa célja a Tisza vizének és árterének megtisztítása, valamint a környezettudatos szemléletmód terjesztése. A WWF Magyarország csapata idén is részt vesz a civil kezdeményezésben saját hajójával, a Vízipandával, amely a tavalyihoz képest kicsit más, de hasonlóan tetszetős formában szállt vízre. Ebben az évben ráadásul kibővült a Vízipanda legénysége: a WWF Ukrajna egy kis csapata is csatlakozott a futamhoz!

A PET Kupa – ami a folyóvizek védelmére és a helyes hulladékkezelés fontosságára hívja fel a figyelmet a sport, az önkéntesség és a környezettudatosság segítségével – mára nemzetközi jelentőségű környezet- és természetvédelmi projektté nőtte ki magát. A probléma a határokon túlról érkező, sokszor akár ezer tonnát is elérő palackáradat, ami világossá teszi, hogy Magyarországon is hatalmas mennyiségű hulladék folyik át, melynek jelentős része hazánkban reked.

MTI Fotó: Balázs Attila

A műanyagok használata mára elképesztő méreteket öltött, és európai szinten is mindössze 30 százalékát hasznosítjuk újra, miközben globális szinten percenként mintegy egymillió műanyag palackot vásárolunk.

Kína után Európa a második legnagyobb műanyag-előállító évi közel 60 millió tonna műanyaggal, melynek közel fele, 27 millió tonna válik hulladékká. Tengereinkben már 150 millió tonna műanyag hulladék úszik, amelyhez évi 12-13 millió tonnányi ömlik hozzá. A műanyagok súlyosan veszélyeztetik a tengeri élővilágot, továbbá bekerülnek a táplálékláncba, így az emberek tányérjára is visszajutnak.

A műanyaghulladék az elmúlt néhány évtized alatt globális problémává nőtte ki magát és mára az éghajlatváltozáshoz hasonló krízishelyzethez vezetett. Minden kezdeményezésnek helye van, amely ezen a helyzeten próbál javítani. A PET Kupa egyike a legkreatívabb hazai kezdeményezéseknek, amely megmutatja, hogy együtt képesek vagyunk már egy hét alatt rengeteget tenni, és több tonna hulladéktól megszabadítani második legnagyobb folyónkat

– mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Alighanem ez a Tisza leggyönyörűbb kanyarja
Bámulatos látványt nyújt a magasból.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik