Virágzó vidékünk

Szarvasvágta Baranyában: ekkora csapatok zavarás esetén verődnek össze

Mint arról a Sokszínű Vidék elsőként beszámolt, látványos drónvideót készült a Baranyában több száz vágtató szarvasról.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Mályi Természetvédelmi Egyesület szombaton közös közleményben hívta fel a figyelmet a vad nyugalmának fontosságára, annak biztosítására, mivel a fokozott balesetveszélyt is okozó jelenség kiváltó oka kizárólag a vadállomány zavarása – talán pontosan a drón – lehet.

Mint írták, a szarvas természetes viselkedése, hogy a téli időszakban csapatokba áll, ezzel együtt az ekkora csapatok általában zavarás esetén verődnek össze.

A vad normális esetben nem mozog nappal, így a felvételen – és az elmúlt években napvilágot látott, hasonló videókon is – a jelenség oka egyértelműen valamiféle emberi zavaró tényezőben keresendő

– fogalmaztak.

Könnyen belátható, hogy egy ekkora, száz kilogramm feletti testtömegű egyedekből álló csapat komoly balesetveszélyt jelent, különösen a téli útviszonyok mellett. Ezért arra kérnek minden felelős természetjárót, természetfotóst, videóst, hogy tartsa szem előtt a vadállomány nyugalmát és az autósok biztonságát, ne zavarja a vadon élő állatokat sem drónnal, sem azzal, hogy megpróbálja megközelíteni azokat.

Alighanem először fotóztak le tüsszentő fehér szarvast
Egy 19 éves brit egyetemi hallgatónak valószínűleg összejött az, ami korábban soha senkinek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik