Virágzó vidékünk

Fehér bundát öltöttek télre a puszta magányos vadászai

Alig 30 centis, és ritkán mutatkozik az ember közelségében.

A hermelin Magyarországon ritka és védett állat, eszmei értéke jelenleg 50 000 forint.

Bemutatkozik a hófehér hermelin, a világ legcukibb kisállata
A természetben ritkán találkozhatunk hermelinnel, most viszont megmutatjuk, milyen tündéri állat.

A picinyke ragadozók egyik érdekes tulajdonsága, hogy a tél beállta előtt bundát váltanak: nyári vörhenyes-barnás színezetük fehérré változik, így szinte teljesen beleolvadnak a hófödte tájba. Kivételt csak a farkuk vége képez, amely egész évben fekete színű marad, ez különbözteti meg őket legközelebbi rokonaiktól, a menyétektől. A hermelinek testhossza 25-30 centiméter, ehhez járul a mintegy 10 centiméter hosszúságú farok. A hímek lényegesen nagyobbak, mint a nőstények, testtömegük akár az 1 kg-ot is megközelítheti, írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága.

Fotó: Wikimedia Commons

A Körös-Maros Nemzeti Park valamennyi tájegységén élnek kis számban hermelinek, de az élőhelyi adottságok miatt valószínűleg a Kis-Sárrét területi egységen van a legnépesebb populáció. A nappalt rendszerint átalussza, és alkonyatkor indul portyára, de ha éhes, fényes nappal, az emberek szeme láttára is vadászik. Ennek ellenére ritkán figyelhetők meg a többnyire magányos vadászként kóborló hermelinek.

A hermelin kizárólag ragadozó életmódot folytat, elsősorban kisebb rágcsálókat, madarakat fogyaszt, de jobb híján a rovarokra, lárvákra, vagy a dögevésre is ráfanyalodhat.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Olvasói sztorik