Virágzó vidékünk

Befagyott a természet csodája a Hortobágyon

A Kráter-tó helyén eredetileg gázkitermelő üzemelt.

A Kráter-tó a Hajdú-Bihar megyei Nagyhegyes közelében, a Hortobágy keleti szélén, a Hajdúság délnyugati határán, a Keleti-főcsatorna mellett található, helyén eredetileg a Hajdúszoboszló-36-os gázkitermelő üzemelt. Ez 1961. augusztus 24-én spontán begyulladt, több mint száz méteres lángnyelv csapott fel belőle. A tűz több hétig égett, majd magától kialudt, miután az iszapréteg elfojtotta. A robbanás 45 méter magas krátert hozott létre, ami gond nélkül elnyelte a fúrótornyot, és minden építményt, eszközt, ami helyszínen volt.

A 200 méter átmérőjű Kráter-tavat övező földsáncot mára erdő borítja, a tó pedig közkedvelt horgászcélponttá vált az idők folyamán, fürödni azonban nem lehet benne. A kis vízfelület védett, hűvös, párás mikroklímája jelentősen eltér a környező, szántóföldek klímájától. Környéke rendezett, a kihelyezett főzőhelyek és padok remek kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

E természeti csoda a napokban a mínuszokat hozó reggeleken befagyott, ezt örökítette meg – kiemelt képünk – a magasból az MTI munkatársa. A felvétel február 4-én készült.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik