Ezért hívják a a rejtőzködés nagymesterének a hiúzt

Kameracsapdába sétált a nagyragadozó Aggteleken.
Kapcsolódó cikkek

Magyarországon becslések szerint körülbelül 10-12 hiúz van, de az állat fantomként él, emiatt alig néhány honfitársunk találkozhatott vele a vadonban, és már az is csodával ér fel, ha a kamerák felveszik.

Ez a csoda február végén és március elején is bekövetkezett, az Aggteleki Nemzeti Parkban élő hiúzok egy-egy példányát ugyanis a Szabó Ádám nagyragadozó-kutató által kihelyezett vadkamerákkal sikerült rögzíteni.

A szakértő a leírásban azt írta,

2019-ben az év emlőse a hiúz. Ezért igyekszünk minél több kameracsapda felvétel megosztani erről a csodálatos ragadozóról.

A februári videón a hiúz egy kidőlt fán lopakodik.

A márciusin pedig az éj sötétében settenkedik úgy, hogy teljesen esélytelen bármilyen más állatnak észrevennie őt.

A hiúzról

Hazánkban főként a kíméletlen vadászat, másodsorban pedig az élettér csökkenése következtében 1915 és az 1980-as évek eleje között egyáltalán nem fordult elő hiúz. Az, hogy a faj ismét megjelent, a vadászat korlátozásának köszönhető, ennek ellenére illegális elejtésére sajnos még ma is van példa.

 

A hiúz kiválóan alkalmazkodott az erdei élőhelyekhez, hatalmasat képes ugrani és a fára mászás sem okoz neki problémát. Főként kisebb rágcsálókkal és patás vadfajokkal táplálkozik. Szabad szemmel kimondottan nehéz észlelni, mert a rejtőzködés nagymestere.

 

Az emberekre nem veszélyes, de a háziállatokat sem kell félteni tőlük, mert nem merészkedik lakott területre.

Az Aggteleki Nemzeti Park legutóbb tavaly novemberben közölt videókat a régióban élő nagymacskákról, melyek közül az egyiken az látható, ahogy egy hiúz egy rókával találkozik az éj leple alatt.

Ezt látnod kell! Lenyűgöző videó a hiúz és a farkas találkozásáról
Európában mindkét nagyragadozó a kihalás széléről tér vissza, hála a szigorú természetvédelmi szabályozásoknak.