Mozaik

Ezt látnod kell! Lenyűgöző videó a hiúz és a farkas találkozásáról

Európában mindkét nagyragadozó a kihalás széléről tér vissza, hála a szigorú természetvédelmi szabályozásoknak.

A videófelvétel egy farkas és egy hiúzcsalád találkozását rögzíti Lengyelország területén, a Keleti-Kárpátokban. A WWF szerint a felvétel bizonyíték arra, hogy a folyamatok jó úton haladnak és folytatni kell az élőhelyek védelmének kiterjesztését az egészséges és kiegyensúlyozott ökoszisztéma fenntartása érdekében – írta a WWF Magyarország.

A felvételt Zenek Wojtas biológus-természetfotós készítette, aki így kommentálta az esetet:

Különösen ritkán adódik lehetőség arra, hogy élőben, természetes élőhelyén közvetlenül is meg tudjuk figyelni a hiúzokat és a farkasokat. Sokszor hónapokat töltök el fagyos körülmények között odakint, hogy állatokat láthassak a természetben. Ez a találkozás igazán egyedi és bepillantást enged a természetben valóban létező harmóniába, ahol nagyragadozók élhetnek egymás mellett anélkül, hogy bántanák egymást. Amikor a farkas a nőstény hiúzhoz közeledett, az felpúposította a hátát, és a kölykeit akarta védeni, ahogyan bármelyik anya tenné. Ez nem harc volt, a farkas csupán játszani akart.

Az eurázsiai hiúz és a szürke farkas Európában kis híján kihalt. Az EU természetvédelmi szabályozásnak, és a természetvédők kitartó munkájának hála ez a két faj mégsem tűnt el, így talán sor kerültet az ehhez hasonló, elképesztő találkozásokra!

Címfotó: youtube.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik