Mozaik

Állati ügyek: gyarapodó zergeállomány, fokozottan védett farkasok Szlovákiában

A szomszédos országban a barna medve mellett a zerge és a farkas is a vadon szimbóluma.

Két érdekes jelentést tett közzé az MTI a Szlovákiában nagy figyelemmel kísért vadakról.

A Tátrai Nemzeti Parkban a szakemberek nagy örömére csaknem 1400 zergét számoltak össze az őszi állományfelmérés során. A kérődzők száma a Tátra szlovák részén továbbra is emelkedik, a lengyel részen viszont csökken.

A Tátra teljes területén 1345 zerge, köztük 124 gida él.

A tátrai zergék nagyobb hányada évtizedek óta a hegység szlovákiai részén, a Bélai havasokban (Belianske Tatry) él, itt fordulnak elő a legnagyobb létszámú zergecsordák is. A Tátra szlovák részén a felmérések történetében először tavaly lépte át az ezret a zergék száma, idén pedig már 1090 példányt sikerült megszámolni. Ugyanakkor a lengyel Tátrai Nemzeti Park területén az őszi számláláskor 255 zergét találtak, mintegy 120-szal kevesebbet, mint egy éve.

Kilencven farkast lőhetnek ki

A farkasokkal kapcsolatban az állatvédők szemszögéből szintén örömhírt közöltek, a jövőben ugyanis az eddiginél nagyobb védelmet kapnak a farkasok Szlovákiában. Bár az Európai Unió tagállamainak többségében a farkas védett, és kilövése tilos vagy csak külön engedély alapján lehetséges, Szlovákiában novembertől január közepéig megengedett a ragadozó vadászata.

tátra2
Fotó: Wikimedia Commons

Az állatvédők most elérték, hogy növelték azoknak a területeknek a számát, ahol egész évben tilos lesz a farkasok vadászata. Az egyik legfontosabb ilyen terület a szlovák-lengyel határvidéken lévő Ólubló (Stará Lubovna) járás, amely a farkasok egyik fontos vándorlási útvonalán fekszik.

A változtatások részét képezi az is, hogy a jövőben minden egyes kilőtt farkashoz ki kell szállnia az Állami Természetvédelmi Alap munkatársának, ami azért fontos, hogy aktuális legyen a statisztika a már kilőtt farkasok számáról és így ne fordulhasson elő, hogy a vadászok túllépik a kvótát.

Jelenleg mintegy 35-40 falkáról tudnak, ez közel négyszáz példányt jelent.

Tavaly a 80 egyedes kvóta alapján 53 farkast lőttek ki az országban. Az idei vadászati kvótát a szaktárca 90 egyedben szabta meg.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik