Mozaik

Túlszaporodtak a medvék Székelyföldön

Az állatok élelemszerzésért lakott területre is bemerészkednek, de a medvetámadások nem gyakoriak.

Az ideálisnál négyszer több medvét tartanak nyilván Hargita megyében: egy vadásztársaságok becslése alapján készült tanulmány szerint az optimális 340 egyed lenne, ám ennél ezertízzel több vadállat él az erdőkben – írja a kronika.ro.

A Hargita Megyei Önkormányzat elemző csoportjának összegzése kitér arra, hogy míg a tavalyi vadászidényben Temes megyében a medvelétszám 16 százalékát hagyták jóvá kilövésre, addig Hargita megyében az állomány mindössze 3,9 százalékára bólintottak rá.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A medvék lakott területekre szorulnak, élelemszerzési körútjaikon gyakran találkoznak az emberrel, és bár a legtöbb alkalommal elmenekülnek, számos esetben rátámadnak az emberre. A megyei környezetvédelmi ügynökség adatai szerint 2011 és 2012 között öt, 2013 és 2014 között pedig hét személyi sérüléssel járó medvetámadás történt.

Az országban nyilvántartott nagyvadak többsége, 11,9 százaléka Hargita megyében él, 10,7 százalékuk Kovászna megyében, 6,8 százalékuk pedig Maros megyében „lelt otthonra”.

A medvék számának becslésében egyébként jelentős különbségek tapasztalhatók. Amíg a Hargita megyei vadásztársulatok 1350 körülire becsüli, addig a megyei környezetvédelmi ügynökség szerint 800-900 közöttire teszi számukat, míg a környezetvédelmi minisztériumszerint 700-770 nagyvad élhet a székelyföldi térségben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik