Virágzó vidékünk
Mátraszentimre, 2019. április 17.
A Mátra Ásványház Mátraszentimrén 2019. április 17-én. A múzeum vitrinjeiben közel 1600 ásványt és ásványtársulást, valamint 150 õsmaradványt láthatnak az érdeklõdõk.
MTI/Komka Péter

Gyerekek is moshatnak aranyat a Mátrában

Korábban a témában:

A Felső-Mátrában, a Darázs-hegy és a Teréz-hegy oldalában elterülő Mátraszentimre Magyarország legmagasabban fekvő lakott települése,  melynek a legmagasabban, a tengerszint felett 835 méterre lévő településrésze Galyatető. Mátraszentimrén múltat idéző kis hegyi templomok, máig őrzött szlovák hagyományok, ínycsiklandozó ízek és jó mátrai borok, kellemes séták és egész napos túrák kínálják magukat, egy különleges látványossággal fűszerezve: utóbbi a Mátrai Ásványház, azaz az Ásványmúzeum.

Mátraszentimre, 2019. április 17.
A Mátra Ásványház egyik kiállítóterme Mátraszentimrén 2019. április 17-én. A múzeum vitrinjeiben közel 1600 ásványt és ásványtársulást, valamint 150 õsmaradványt láthatnak az érdeklõdõk.
MTI/Komka Péter
A Mátra Ásványház vitrinjeiben közel 1600 ásványt és ásványtársulást, valamint 150 ősmaradványt láthatnak az érdeklődők – Fotó: MTI/Komka Péter

Az intézmény nem csupán egy ásványokat bemutató múzeum, kiállítása mellett csiszoló műhely –  ahol a látogatók hazánkban egyedülálló módon bepillanthatnak a síkcsiszolatok, marokkövek és ékszerek készítésébe -, mikroszkóp használat, UV-kamra, ásványgyűjtő és aranymosó foglalkozások is szerepelnek kínálatukban.

Mátraszentimre, 2019. április 17.
Benitoit (j) látható UV-fényben a Mátra Ásványházban Mátraszentimrén 2019. április 17-én. A kõ a világ 10 legritkább ásványa közé tartozik. A múzeum vitrinjeiben közel 1600 ásványt és ásványtársulást, valamint 150 õsmaradványt láthatnak az érdeklõdõk.
MTI/Komka Péter
Benitoit (jobbra), mely a világ legritkább ásványai közé tartozik – Fotó: MTI/Komka Péter

A múzeum a Magyarországról és Romániából származó ásványokon kívül ritkaságnak számító kollekcióval rendelkezik a világ más tájairól is. A mikroásványok rejtett világa iránt érdeklődők a kihelyezett mikroszkópok segítségével tanulmányozhatják az apró csodákat, az UV-kamrában pedig az ultraibolya fény hatására „világító ásványokra” csodálkozhatnak rá. A múzeum vitrinjeiben közel 1600 ásványt és ásványtársulást, valamint 150 ősmaradványt láthatnak az érdeklődők.

Mátraszentimre, 2019. április 17.
Csiszolt botswana achát látható a Mátra Ásványházban Mátraszentimrén 2019. április 17-én. A múzeum vitrinjeiben közel 1600 ásványt és ásványtársulást, valamint 150 õsmaradványt láthatnak az érdeklõdõk.
MTI/Komka Péter
Csiszolt botswana achát látható a Mátra Ásványházban – Fotó: MTI/Komka Péter

A múzeum iskolai csoportokat, napközis táborokat előzetes bejelentkezés alapján is fogad, számukra egész napos külön programokat szervezve, ahol a gyerekek aranymosó gépeken, vagy aranymosó tállal kipróbálhatják az aranymosást.

Mátraszentimre, 2019. április 17.
Hegyikristály tetraedrit látható a Mátra Ásványházban Mátraszentimrén 2019. április 17-én. A múzeum vitrinjeiben közel 1600 ásványt és ásványtársulást, valamint 150 õsmaradványt láthatnak az érdeklõdõk.
MTI/Komka Péter
Hegyikristály tetraedrit  – Fotó: MTI/Komka Péter
Mátraszentimre, 2019. április 17.
Fekete aragonit látható a Mátra Ásványházban Mátraszentimrén 2019. április 17-én. A múzeum vitrinjeiben közel 1600 ásványt és ásványtársulást, valamint 150 õsmaradványt láthatnak az érdeklõdõk.
MTI/Komka Péter
Fekete aragonit – Fotó: MTI/Komka Péter

Komka Péter, az MTI fotósa a napokban járt a helyszínen, és képeivel bepillantást nyújtott az ásványcsodákba.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.