Virágzó vidékünk

Mátraszentimréről lenézhetnek egész Magyarországra

Az ok egyszerű: a Heves megyei község hazánk legmagasabban fekvő lakott települése.

Ha a települését földrajzi helyzetét tekintjük, akkor valóban lenézhetnének egész Magyarországra. A Felső-Mátrában, a Darázs-hegy és a Teréz-hegy oldalában elterülő Mátraszentimre ugyanis hazánk legmagasabban fekvő és lakott települése, melyhez közigazgatásilag Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Galyatető, Fallóskút és Bagolyirtás is hozzátartozik.

Fotó: MTI - Jászai Csaba
Fotó: MTI – Jászai Csaba

A legmagasabban, a tengerszint felett 835 méterre lévő településrésze Galyatető

A faluban és környékén élők valamikor üvegfúvással foglalkoztak, amelyhez a környező erdők biztosították az alapanyagot. Ennek állít emléket a mátraszentimrei üveghuta. A település nevezetessége a Szlovák Tájház, a Fallóskúti Mária Kegyhely, a Galya-kilátó és Ágasvár is.

Ezer arcát mutatja a táj

Mátraszentimre és a hozzá tartozó települések csendet, jó levegőt és kellemes kikapcsolódást kínálnak. Ezer arcát mutatja itt a táj: frissen ropogó hó télen, sebesen zubogó patakok tavasszal, hűs árnyat adó tölgyesek nyáron, színpompás kavalkád az őszi domboldalakon. Múltat idéző kis hegyi templomok, máig őrzött szlovák hagyományok, ínycsiklandozó ízek és jó mátrai borok, kellemes séták és egész napos túrák.

Kapcsolódó cikk: Világhírű díjat kapott Galyatető kilátója

Címfotó: MTI – Komka Péter (Kilátás a Galya-kilátóból)

Olvasói sztorik