Virágzó vidékünk

Vulkán-túra kősimogatóval: a Ság hegy krátere még a fejfájást is elmulasztja

Nincs kétség, aki egyszer is megmászta ezt a 279 méter magas tanúhegyet, az visszavágyik ide, a Ság hegy ugyanis tényleg egyedülálló látványosság Magyarországon. Bazaltsapkáinak jelentős részét ugyan lebányászták, de pazar természeti táj maradt utána: maga a kráter.

Galéria
Túra a Ság hegyen (Fotó: Pozsonyi Gábor)

Keletkezéséről a néphit azt tartotta, hogy maga Lucifer építtette hét nap alatt alsósági ördögeivel, hogy a magasból gyönyörködhessen a táj szépségében.

A tanúhegy közel 5 millió éves, jelentős része ma már tájvédelmi körzet. Vas megye keleti részén, a Kemenesalja sík vidékéből magasodik ki, lábánál szőlőskertek, nem messze egy kisváros, Celldömölk. (A Ság hegye Magyarország legkisebb borvidékének  egyik része, a Somlóval és a Kis-Somlóval alkot közös tájegységet, a Balaton-felvidéki tanúhegyek legnyugatibb tagja.) Savanykás „vesemosó” fehér borát, a „Sagweinerként” ismert gyógyitalt a XIX. századi Európában patikákban, gyógyszerként árulták. A terület fajtaösszetételében legmeghatározóbb az olaszrizling.

Otto von Bismarck kancellárnak kedvelt itala is a sági bor volt, állítólag tőle származik a híres mondás: „A sági bor gyógybor!”

A leírások szerint a hegy bazaltját már a rómaiak is bányászták, a Borostyánút és Savaria útjait ebből építették. A modern kori bányaművelés a 20. század elején kezdődött, és a kőzetanyag kimerüléséig, 1957-ig folytatódott. Összességében mintegy 17 millió tonna követ termeltek ki.

Túra a Ság hegyen (Fotó: Pozsonyi Gábor)

A tanúhegyet érdemes gyalogosan bejárni: a csúcsra kiépített madártani- illetve geológiai tanösvény vezet

Tetején a Trianoni-emlékkereszt magasodik, amelyet 1934-ben, adakozásból állítottak fel a helyiek. 1891-ben Eötvös Lóránt a hegy területén folytatta geodéziai kutatásait a róla elnevezett ingával. Kutatásainak jelentőségét – szintén fenn a csúcson – ma is emlékoszlop hirdeti.

Túrázni indulóknak egy jó tanács: ha a madártani ösvényen szeretnének a feljutni a csúcsra, akkor a parkolótól induljanak, ha a geológiain, akkor a vulkánösvénnyel egy útvonalon haladjanak.

(Fotó: Pozsonyi Gábor)

A tanúhegy lankája egyébként homokos pannon képződményekből, a meredekebb kúp vulkáni tufából és bazaltból áll.

Útközben számos olyan növényfajjal találkozunk, amelyek Nyugat-Dunántúl más vidékein ritkán fordulnak elő. Ilyen a tavaszi hérics és a leánykökörcsin. Jellegzetes a hegy madárvilága: vércsék és baglyok is rendszeresen fészkelnek itt, de megfigyelték már a kuriózumnak tekinthető kövirigó jelenlétét is.

Ki ne hagyjuk útközben a kősimogatót!

Az túraút felénél érdemes megállni a Sághegy Múzeumnál, ahol a hegy természeti világát, hely- és kultúrtörténetét mutatják be interaktívan. Maga az épület is érdekes, hiszen hajdanán a bánya transzformátorháza volt. Most árnyas játszópark és életnagyságú „kősimogatók” várják a túrázó családokat, ahol a gyerekek nemcsak megcsodálhatják, hanem végig is simogathatják Magyarország köveit.

Galéria
Túra a Ság hegyen (Fotó: Pozsonyi Gábor)

Sokan a helyiek közül is hisznek a föld töréspontjaiból áradó energiák jótékony hatásában

Fent a 279 méter magas bazaltvulkán kráterében páratlan a nyugalom, harapni lehet a friss levegőt, és ha jókor vagyunk jó helyen, állítják a helyiek, a kráternek olyan energetikája van, ami még a fejfájást is elmulasztja. A kráter gyomrában, kövekből kirakva turisták neveit olvashatjuk ki, folyton változó óriás puzzle ez, mi is rakosgathatjuk tovább, szabadon.

A környék több napot is megérdemel

Érdemes felkeresni a vulkanológiai látogatóközpontot, ezt a Kemenes Vulkán Park névre keresztelt erődszerű objektumot, ami a tűzhányó lábánál épült, és Magyarország egyetlen vulkánokat bemutató és a tűzhányók működésével foglakozó kiállítótere. A torony tetején, a kilátószobában pedig páratlan panoráma tárul elénk – rálátni az egész Ság hegyre.

Galéria
Túra a Ság hegyen (Fotó: Pozsonyi Gábor)

A hegy lábánál, szintén külön napot is megér, a JUFA Vulkán Gyógy- és Élményfürdő. A gyógymedencék kénes vulkanikus gyógyvízének magas a nátrium-hidrogén tartalma, emiatt a mozgásszervi megbetegedések esetén különösen ajánlott. Külön attrakciójuk még a sósvizes kádfürdő, ahol a dézsában 20-22 százalékos a víz sótartalma.

A hegy másik oldalán ott a barlangfürdő

Ne feledkezzünk el a Ság hegy másik oldalán elterülő kicsinyke, ám annál barátságosabb gyógyhelyéről, a Mesteri Barlangfürdőről sem.

Itt egy 1964-ben végzett szénhidrogén-kutató fúrás tárt fel termálvizet, amelyre alapozva a községben ma családias hangulatú fürdő üzemeltet. A kutak vize a kálcium – magnézium – hidrogén karbonátos termálvizek csoportjába tartozik, magyar szóhasználattal földes-meszes vizeknek nevezik. Gyógyvize – több mint harminc év tapasztalata szerint – kedvezően befolyásolja a mozgásszervi, reumás panaszokat.  Magas szénsavtartalma révén kedvezően hat a vérkeringési zavarokra is.

Pihentető kráterhangversenyeket is tartanak a vulkánnál

A Ság hegy kráterének páratlan akusztikája van. Legközelebb május 19-én fúvószenekarok koncerteznek majd a vulkán belsejében, július 6-án pedig a ATARU-TAIKO japán dobszínház miatt is érdemes lesz megmászni a tanúhegyet.

Címlapkép és fotó: Pozsonyi Gábor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik