Virágzó vidékünk

Babák lepték el a 130 éves őrségi házat

Babákon és maketteken az autentikus élet, az elfelejtett viseletek és Magyarország népszokásai.

Az Őrségi Nemzeti Park „kapujában”, Iváncon közel 100 saját készítésű miniatűr makettből álló babakiállítást rendezett be Marozsyné Guba Rózsa babakészítő iparművész.

A különleges hangulatú baba-maketteket az iparművész saját otthoni galériájában, egy kivételes adottságú 130 éves autentikus őrségi házban állította ki. Ez a forma, az úgynevezett „home gallery” jelenleg egyre divatosabb például az USA-ban, mivel lehetőséget ad közvetlen beszélgetésekre, kikapcsolódásokra is a megszokott, ridegebb kiállítási vagy múzeumi légkörrel szemben. Ahogy Guba Rózsa fogalmazott:

Aki szeretné megtekinteni az alkotásaimat, őket egy bejelentkezés után szívesen látom a kiállításon, sőt még egy kemencés pogácsával is meg tudom kínálni egy kivételes hangulatú környezetben.

A tárlaton szinte megelevenednek előttünk az ismert történelmi figurák, több európai ország talán kevésbé ismert viselete, ruházata és Magyarország népszokásainak sok, mára gyakran elfeledett pillanatai, jelenetei is.

A babakészítő népi iparművész rendkívül fontosnak tartja, hogy idén is a külföldi, nemzetközi bemutatók, kiállítások mellett legalább egy alkalommal Magyarországon is megtekinthetők legyenek munkái és ezzel is hozzájáruljon a hazai turisztikai és kulturális élményekhez.

Pár szó a babakészítőről, akinek munkái megtalálhatóak Helmuth Kohl kancellár és Fidel Castro gyűjteményében is

Marozsyné Guba Rózsa  1951-ben született az Alföldön. 1985-ben kapta meg a babakészítő népi iparművész címet. Feldolgozta és zsűriztette Magyarország tájegységeinek a jelentős népviseleteit. Így például Sárköz, Kalocsa vidékének népviseleteit az 1800-as évek kezdetéig, valamint Baranya, Dunántúl, az Alföld és a Palócföld számos népviseletét is. Munkái jelentős részét a japán piacra készítette, de megtalálhatók a világ szinte minden táján. Munkái számos “államközi” ajándék részét képezték a 80-as években, így megtalálhatók voltak pl. Helmuth Kohl kancellár és Fidel Castro gyűjteményében is.

Jelenleg egy olyan makettszerű babakiállítás elkészítésén fáradozik, mely nem csak megjeleníti az adott terület vagy korszak öltözékét, hanem kiemeli és visszaadja a nézőnek Európa legmeghatározóbb néphagyományait, történelmi szereplőit és vallási momentumait is.

Galéria

A kiállítás nyilvános és ingyenesen látogatható

A tárlat júniusban hétvégenként látogatható, pénteken 14.00-18.00 óráig, szombat – vasárnap pedig 11.00 – 18.00 óráig. A messzebbről érkező és nagyobb „forgatagot” kedvelő látogatóknak a június 28-29-30. hétvégét ajánljuk, az időpont egybeesik a nemzetközileg is híres Őrségi Vásárral, amely a következő településen, mindössze 14 kilométerre található a babakiállítástól.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik