Virágzó vidékünk

Hamarosan kész a dozmati tározó, nem lesz többé árvíz Szombathelyen

A város és környéke az 1965-ös árvíz óta várt már erre a beruházásra.  

Közel 50 éve tervezték, most végre elkészülhet az öt Vas megyei település árvízvédelmét biztosító dozmati víztározó-rendszer. A projekt az Európai Unió támogatásával, 2,4 milliárd forintból létesül. Már szerkezetkész a vasbeton leeresztő műtárgy, ami az átengedhető víz mennyiségét szabályozza majd.

Miért fontos Szombathelynek és a környékbeli településeknek ez a víztározó?

Szombathelyre és a várostól nyugatra fekvő területekre két nagyobb patak szállítja a vizet. Voltaképpen egy patakról van szó, ami a Kőszegi-hegységből ered, és Gencsapátinál válik ketté: a keleti ág a Gyöngyös, a nyugati pedig a Perint. Utóbbi ágat, a Perintet a rómaiak választották le, mesterségesen. A két patak később, Szombathely másik határában újra találkozik, együtt folynak bele a Sorok patakba, majd a Rábába.

A legnagyobb szombathelyi árvíz 1965-ben volt. A Perint elöntötte az egész várost, hidakat sodort el, az utcákon félméteres víz hömpölygött. Akkor merült fel először a lukácsházi víztározó ötlete, de nem tudták megépíteni, így maradt a Perint medrének mélyítése.

2010-ben Szombathely és Kőszeg között elkészült a lukácsházi víztározó, ami nagyobb árhullám esetén  a Perint és Gyöngyös vizét tudja elvezetni. Csakhogy ez még mindig kevés volt ahhoz, hogy ne lehessen többé árvíz Szombathelyen.

A térség harmadik jelentős vize ugyanis az Aranypatak, amely a megyeszékhely nyugati határnál, a Lukácsházi víztározó után torkollik bele a Perintbe. Ennek a vízhozamát mindezidáig nem lehetett szabályozni. A most létesülő dozmati víztározó erre ad majd megoldást.

A dozmati víztározó kivitelezési munkái már tavaly decemberben kezdődtek el

Ami azóta megépült:

– egy 421 méter hosszú, 8 méter magas völgyzáró gát,

– az állandó vízfelületű tó mellett húzódó oldaltöltés,

– és az Arany-patak új medre Dozmaton.

A kivitelező úgy tájékoztatott bennünket, hogy a munkák készültségi foka 77% körül van. Jelenleg épp:

 a leeresztő műtárgy burkolatépítési munkáit, az állandó vizű árvízcsúcs-csökkentő tározórész oldaltöltésének és műtárgyainak befejező munkáit, az Arany patakon a tározó tó vízutánpótlására szolgáló műtárgyak kialakítását, a fenntartó utak, valamint a hídbiztosítások építését végzik.

Az elkövetkezendő időszakban a völgyzárógát befejezését, a leeresztő műtárgy bejáró hídjának építését, útcsatlakozás stabilizálását, az elkészült létesítmények próbaüzemét, a tározó tó feltöltését, az Arany patakon a vízrajzi létesítmények megépítését kell megoldani.

Mindent összevetve  a Dozmati tározó építésének várható befejezése 2019. harmadik negyedéve lesz.

A Dozmaton létrejövő héthektáros tó a térség új látványosságává, gazdag vizes élőhellyé válhat a jövőben

Azt is ígérik, hogy javulni fog a szombathelyi Csónakázó-tó vízpótlása és vízminősége is. Mivel nem kell többet az árvíztől tartani, felszabadulnak a Perint part menti területei, lehetőséget adva közösségi, sport-, szabadidős terek kialakítására.

Fotó: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Néhány fontos információt kaptunk a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől, Gaál Róberttől is.

A beruházás után várható valami változás a lukácsházi víztározónál? Lehet majd benne fürdeni?

A Lukácsházi tározónál a völgyzárógát építéséhez jelentős mennyiségű földkitermelés történt, az így képződött anyagnyerőhely rekultivációjával jöttek létre az Abért tavak, melyek területe elkülönül a tározótértől, árvízi helyzetben is teljesen függetlenül tóként működnek. A Dozmati tározó üzemeltetését követően az Abért tavaknál változás nem történik, azon továbbra is a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége halgazdálkodást folytat.

Mederkotrást végeznek az Arany- és  Sorok patakokban is. Ez a helyi élővilágra milyen hatással lesz?

A projekt részeként – a lefolyási viszonyok javítása érdekében – az Arany patak alsó és felső szakaszain 5,7 km hosszúságban 2018-ban megvalósult a mederrendezés. A mederszelvény kialakítását követően a rézsű illetve a padka felületének és a kisvízi meder füvesítése is megtörtént.

A munka szakaszolva készült, így az élővilág ideiglenes zavarása mellett a munkával nem érintett szakaszokra át tudtak települni. A kivitelezés során és után sem tapasztaltunk káros hatást, jelenleg még a növényzet újbóli visszatelepítése látható.

Fotó: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Hogyan befolyásolja a beruházás a szombathelyi Csónakázó-tó vízminőségét?

A Dozmati tározó völgyzárógátjának építéséhez feltárt anyagnyerőhelyen kerül kialakításra egy 7,2 ha alapterületű állandó vizű tározórész, melynek oldaltöltésébe beépített vízszintszabályzó műtárgy működtetésével lehetőség nyílik az Arany-patak alsóbb szakaszain kialakuló vízhiány kompenzálására, mely jótékony hatást gyakorol a vízi élővilágra. Az új vizes-nedves élőhely kiemelt szerepet kap a természeti értékek megismerésében, bemutatásában, s általa lehetővé válik a szombathelyi Csónakázó tó vízpótlásának javítása.

Címlapkép: Fotó: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Olvasói sztorik