Virágzó vidékünk

348 kilogramm oxigént termel évente a miskolci famatuzsálem

Kérlek vigyázz rám, hogy én is vigyázhassak rád! - olvasható az emléktáblán.

Miskolc jelentős fáinak felkutatására kiírt pályázat keretén belül a helyi lakosok közel a 10 jelentős fa védelmére hívták fel a figyelmet. A fák körülményeinek javítása és a jelentőségükre való figyelem felhívása érdekében több akció, kezelési tevékenyég kezdődött el. Június 28-án ezek közül a Bükk Áruház szomszédságában lévő nagylevelű hársfa megbecsülését célzó táblaavató ünnepséget tartottak a Zöld Kapcsolat Egyesület és a Favédelmi Munkacsoport Miskolc szervezésében, olvasható a munkacsoport Facebook oldalán.

Fotó: Facebook/F. Nagy Zsuzsanna

A famatuzsálemet az 1850-es években Obholczer Emil vasgyári hengermester ültette a házuk udvarára, ahol később gyógyszertár működött. A Bükk Áruház építésekor, 1984-ben közösségi összefogás eredményeként menekült meg a kivágástól, így az üzletet néhány méterrel arrébb építették fel.

A Favédelmi Munkacsoport Miskolc számításai szerint a fa “ökológiai szolgáltatásai” során egy év alatt 316 kilogramm széndioxidot köt meg, 348 kilogramm oxigént termel, több mint 2410 kilogramm port köt meg és évente 25 ezer liter vizet párologtat el.

Miskolc jelentős fái közé került még többek között az öreg hárson kívül a Búza tér közepén található kocsányos tölgy, a Bulgárföldön, az Erenyő-patak alagútja mellett található fekete nyár vagy a Komlóstetői Általános Iskola udvarán álló juharfák, írta a boon.hu.

Kiemelt kép: Facebook/F. Nagy Zsuzsanna

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik