Virágzó vidékünk

Egy hónap alatt egy métert nőtt a szerencse jelképe Nyíregyházán

A helyi állatpark új kedvence már majdnem olyan magas, mint szülei.

Japán vagy más néven mandzsu daru fióka kelt ki  a Nyíregyházi Állatpark május utolsó hetében. A mára termetes fiókát – mely 1 hónap alatt 1 métert nőtt – a szülőállatok folyamatosan takarták, de most, hogy 5 hetes lett, s szinte szülőnyi nagyságú, már a nagyközönség is megtekintheti, írja weboldalán az állatpark.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A legimpozánsabb darufaj

A japán daru (Grus japonensis)  a legnagyobb és egyik legimpozánsabb darufaj, testhossza a 160 cm , míg szárnyfesztávolsága a 2 métert is eléri. Jellegzetessége a homlokon látható élénkvörös minta, amely valójában egy kopasz bőrfelület. Költöző madár, a nyarat és a tavaszt Szibériában, Észak-kelet Kínában és Mongolóliában tölti, míg az őszi és téli időszakot Koreában és Japán északi részén.

A japán daru élőhelyén a béke és a szerencse jelképe, így évszázadokon át védelem alatt állt. Napjainkban élőhelyeik megszűnése, mocsarak lecsapolása és a  vadászat miatt, egyedszáma drasztikusan lecsökkent- a Természetvédelmi Világszövetség adatai alapján kevesebb mint 1800 egyed él a természetben – így állatkertek fogtak össze megmentésükért.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A Nyíregyházi Állatparkban élő tenyészpár igen sikeres, hiszen már több ízben neveltek fel fiókát.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik