Mozaik

68 elpusztult darut találtak a Hortobágyon

Az eset nem egyedi. Magyarországon már más területeken is történtek hasonló, szerencsétlen kimenetelű ütközések.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai november 12-én arról értesültek, hogy a pródi térségben -jobbára hajdúböszörményi és kisebb részt balmazújvárosi külterületen – jelentős számú elpusztult darut találtak a vadászok. A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai két, egymást követő napon igyekeztek a lehető legnagyobb körültekintéssel átvizsgálni a területet, melynek során a védett madárfaj 68 példánya került elő, írja weboldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

Így fest, amikor százezernyi darumadár ébred a Hortobágyon
Bámulatos videót készített Szilágyi Attila természetvédelmi őr.

A madarak túlnyomó többsége már nem élt, de volt néhány, súlyos sérülést szenvedett példány is. Utóbbiak gyorsan állatorvosi felügyelet alá kerültek a Fővárosi Állat- és Növénykert szakembereinek köszönhetően, de sérüléseik súlyossága miatt sajnos el kellett altatni őket, lévén a túlélésre gyakorlatilag már nem volt esélyük.

A balesetet az okozta, hogy a zömében a hajdú-háti szántóföldeken táplálkozó madarak az éjszakázó helyük felé történő repülés során – valószínűleg a november 10-én délután hirtelen leszálló, nagyon sűrű ködben – magasfeszültségű elektromos szabadvezetéknek ütköztek. A térség egyik legjelentősebb éjszakázó helye a Virágoskúti-halastavak IV-es üteme, amelynek közelében húzódik egy 400 kV névleges feszültségű átviteli hálózat – sajnos éppen a táplálkozó- és az éjszakázó helyek közötti légifolyosóban.

Több tucat daru pusztult el a kiskunsági ködben
Felhívást adott ki a Kiskunsági Nemzeti Park.

Az ígéret szerint a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Zrt. mindent megtesz az adott helyszín minél szélesebb körű problémamentesítése érdekében. Mivel a hálózat rendkívül magas energiaszinten üzemel, így csak korlátozott lehetőségek állnak – technológiai értelemben – rendelkezésre. Az energetikai vállalat különböző típusú madáreltérítő berendezések felszereltetését tervezi, amelyek javítják a vezetéksodrony láthatóságát.

A legjobb a légvezeték adott szakaszon földkábellel történő kiváltása lenne, de erre jelenleg nincs lehetőség a technikai problémák sokasága miatt.

Kiemelt kép: Andreas Trepte/Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik