Mozaik

68 elpusztult darut találtak a Hortobágyon

Az eset nem egyedi. Magyarországon már más területeken is történtek hasonló, szerencsétlen kimenetelű ütközések.
Korábban a témában:

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai november 12-én arról értesültek, hogy a pródi térségben -jobbára hajdúböszörményi és kisebb részt balmazújvárosi külterületen – jelentős számú elpusztult darut találtak a vadászok. A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai két, egymást követő napon igyekeztek a lehető legnagyobb körültekintéssel átvizsgálni a területet, melynek során a védett madárfaj 68 példánya került elő, írja weboldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

Így fest, amikor százezernyi darumadár ébred a Hortobágyon
Bámulatos videót készített Szilágyi Attila természetvédelmi őr.

A madarak túlnyomó többsége már nem élt, de volt néhány, súlyos sérülést szenvedett példány is. Utóbbiak gyorsan állatorvosi felügyelet alá kerültek a Fővárosi Állat- és Növénykert szakembereinek köszönhetően, de sérüléseik súlyossága miatt sajnos el kellett altatni őket, lévén a túlélésre gyakorlatilag már nem volt esélyük.

A balesetet az okozta, hogy a zömében a hajdú-háti szántóföldeken táplálkozó madarak az éjszakázó helyük felé történő repülés során – valószínűleg a november 10-én délután hirtelen leszálló, nagyon sűrű ködben – magasfeszültségű elektromos szabadvezetéknek ütköztek. A térség egyik legjelentősebb éjszakázó helye a Virágoskúti-halastavak IV-es üteme, amelynek közelében húzódik egy 400 kV névleges feszültségű átviteli hálózat – sajnos éppen a táplálkozó- és az éjszakázó helyek közötti légifolyosóban.

Több tucat daru pusztult el a kiskunsági ködben
Felhívást adott ki a Kiskunsági Nemzeti Park.

Az ígéret szerint a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Zrt. mindent megtesz az adott helyszín minél szélesebb körű problémamentesítése érdekében. Mivel a hálózat rendkívül magas energiaszinten üzemel, így csak korlátozott lehetőségek állnak – technológiai értelemben – rendelkezésre. Az energetikai vállalat különböző típusú madáreltérítő berendezések felszereltetését tervezi, amelyek javítják a vezetéksodrony láthatóságát.

A legjobb a légvezeték adott szakaszon földkábellel történő kiváltása lenne, de erre jelenleg nincs lehetőség a technikai problémák sokasága miatt.

Kiemelt kép: Andreas Trepte/Wikimedia Commons

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.