Virágzó vidékünk

„Húsevő” növényritkaság szaporodik a somogyi őslápon

A Nyugat-Belső-Somogy kistájban megbújó őslápon, a Baláta-tóban idén nyáron ismét nagy számban tenyészik hazánk növényritkasága, az aldrovanda, olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook-oldalán.

Ezt a szubtrópusi eredetű, rovarfogó hínárnövényt még az 1920-as években találták meg. Érdekesség, hogy a lápok felmérésére annak idején azért került sor, mert a trianoni békeszerződéssel beszűkültek az ország természetes erőforrásai, ezért a Tisza István Társaság kutatókat bízott meg a lápok hasznosítható tőzegvagyonának felmérésére.

Az aldrovanda kis levélkéi kagylókhoz hasonlítható formájúak, összecsukhatóak. Az apró vízi élőlényeket ezzel a csapdával fogja meg: érintésre a levéllemezke összezáródik.

A különleges rovarfogónak Közép-Európában csak kevés termőhelye ismert. Magyarországon a Somogy megyei Baláta-tóban él meg egyeeül. Nem csoda hát, hogy védett növény.

Mivel a Baláta-tó kizárólag a csapadékból nyeri vízutánpótlását, az elmúlt évtizedek aszályos éveiben a tó többször is kiszáradt. Ezeket a periódusokat rovarfogó hínárnövényünk az iszapban található képleteivel vészeli át. Amikor újra feltelik a tómeder, újra kifejlődnek s egy-két csapadékos év után ismét tömegesen tenyésznek a hamar felmelegedő lápi vízben.

– írja a Facebook-bejegyzésben Mezei Ervin.

Címlapkép forrása: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik