Virágzó vidékünk

100 éves istállót újítanak fel a gyöngybaglyokért

Orosztony, ahová a természetvédelmi látogatóközpont épül, egy mindössze 400-450 fős kis település Dél-Zalában. Itt épít a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány egy különleges bemutatóhelyet – írja a Zaol.

Maga az alapítvány is azért jött létre, mert a gyöngybagoly-populáció az egész országban zsugorodik. Az épületek lezárásával megszűnnek a költőhelyeik, az emberi beavatkozások miatt a veszélyeztetett madárfaj számos példánya pusztul éhen, illetve megszűnik a kirepülési lehetőségük is.

Szemléletformáló foglalkozásokat tartunk, hogy minél többen megismerjék a gyöngybaglyokat, jelentőségüket, hasznukat

– nyilatkozta  a Zaol-nak dr. Klein Ákos biológus, a szervezet ügyvezetője.

Forrás: Wikimedia Commons

A foglalkozásokhoz kialakítottak egy bemutatóhelyet is, az alapítvány székhelyén, Orosztonyban. Nem volt egyszerű feladat a látogatóközpont létrehozása sem, de amit lehetett, megcsináltak maguk.

Az épület egy 100 éves volt marhaistálló, amely borzalmas állapotban került a birtokunkba 10 évvel ezelőtt. Olyannyira rosszul nézett ki (például a fél tető hiányzott, így az épületet gyakorlatilag szétáztatta a csapadék), hogy komolyan mérlegelni kellett: ledózeroljuk, vagy veszünk egy nagy levegőt a társaimmal, és hozzákezdünk a felújításához. Utóbbi mellett döntöttünk, s 10 éven át dolgoztunk rajta, kitartó munkával. Úgy készült, mint a Luca széke, mert az ilyen beruházásokra semmilyen pályázatot nem írtak ki, így aztán a szükséges anyagi forrásokat az alapítványnak kellett összekuporgatnia.

– mesélte dr. Kein Ákos.

Az orosztonyi területen irodát, asztalosműhelyt is létrehoztak, ugyanis itt készítik majd el az odúkat és más természetvédelmi berendezéseket, a sérült madarak számára pedig röpdét és közösségi konyhát alakítanak ki.

Egy pavilonban egy külön almaprés is helyet kap:

Van pár tucatnyi ősi, magyar fajtájú almafánk, melyeket egyáltalán nem kezelünk növényvédő szerekkel. A 3-4 tonnányi termésből bioalmalevet készítünk, melynek értékesítéséből származik bevétele az alapítványnak, amit a működéshez és a fejlesztéseinkhez használunk fel

– árulta a portálnak a szakember.

A komplexum avatására szeptember elején kerül sor. Addig is pár kép és információ a munkálatokról, a szervezet Facebook-oldaláról.

Kiemelt kép: Facebook/Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik