Virágzó vidékünk

Kérészvédő fénysorompó menti a dunavirágot Tahitótfalunál

Működik az állatvédő hungarikum,  az első eredmények nagyon biztatóak.

Remekül működik a világon elsőként beépített kérészvédő fénysorompó Tahitótfalunál, így várhatóan jóval kevesebb védett dunavirág repül majd fel az aszfaltút feletti lámpákhoz. A vízfelszín felett tartott kérészek tojásaikkal együtt nem az aszfaltra, hanem a folyó vizébe hullanak, így utódaik megmenekülhetnek.

A remek hírről egy Facebook-bejegyzésben olvashattunk:

A kérészek éjszaka keresik párjukat, így számukra létfontosságúak a tájékozódást segítő fények

A védett rovarfaj, melynek természetvédelmi értéke egyedenként 10 ezer forint, 2012 óta gyönyörködtet tömeges szárnyalásával a Duna teljes magyarországi szakaszán.

Ha élőhelyük közelében nincs mesterséges fényforrás, akkor a Hold és a csillagok fényjelei jelzik számukra a helyes irányt. A sötétedés utáni tömegrajzást azonban megzavarja a közvilágításból eredő fényszennyezés.

Kibontotta szárnyait és tömegesen rajzik a dunavirág
A jelenség a kora esti órától, alkonyattól figyelhető meg a Duna egyes szakaszainál.

A hagyományos ökológiai fényszennyezés (a közvilágítás vonzó hatása) és a közelmúltban felfedezett poláros fényszennyezés (az aszfalt és a vízfelszín optikai hasonlósága) ugyanis egymás hatását erősítve, ökológiai csapdaként hat viselkedésükre. A hidak lámpáinál kialakuló fénycsapdában a dunavirágok az aszfaltútig érő csóvákat alakítanak ki, végül pedig a számukra vizet utánzó aszfaltra petéznek és elpusztulnak.

Ezért lehet életmentő számukra a speciális, védő fénysorompó, amit Tahitótfalunál, a Tildy Zoltán hídon szereltek fel.

Címlapfotó: Faxebook / Farkas Alexandra

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik