Gyógyító erdő és kétmillió orchidea vár a magyar határtól pár percre

Ez a dimbes-dombos határ menti vidék remek túrához, kerékpározáshoz, horgászáshoz és gombászáshoz is.
Kapcsolódó cikkek

Remek kirándulóhely, meleg őszi napokon is hűvös és árnyas az ősbükköse, egynapos túrázásra pedig jobbat nem is ajánlhatnánk, mint a magyar-szlovén határtól 12 kilométerre lévő, többségében magyarok lakta Dobronakot (Dobrovnikot), azaz Lendvavásárhelyet.  A Göcsej és az Őrség találkozásánál járunk, de már Szlovéniában. Ez a dimbes-dombos vidék remek a sétáláshoz, a kerékpározáshoz, a horgászáshoz és a gombászáshoz is – egy pozitív, gyógyító energiákkal és erős földsugárzással bíró hely.

Dobronaknak két nevezetessége is van: az egyik a falu határában elterülő, gyógyító energiákkal bíró energiaparkja, a másik Közép-Európa egyetlen orchidea farmja.

1. A Dobronak energiaparkja és a Bakónaki-tó

A Bakónaki-tó az, amit keresni kell, és ahol az energiapark is található, Dobronak falutól 3 kilométerre északnyugatra található. Autóval is oda lehet menni, de az ősbükkös közelében már fizetős a parkolás. Az erdei séta egyébként ingyenes.

Az energiapark rendezett, dimbes-dombos erdei világ, tanösvénnyel, túrautakkal, egy meseszép kis tóval, és nem utolsó sorban gyógyforrással és energiapadokkal. Sűrű és sötét itt erdő, mint a népmesékben, jó a levegő, és van egy kicsinyke tó is, valamint egy kápolna csodatévő forrásvízzel, és körülötte a fapadok, amin megpihenve feltöltődhetünk.

Forrás: Wikimedia Commons

A tenyér alakú tó a „bükkfaelegyes” erdők közötti völgyben található, átlagos mélysége 2 méter, de helyenként eléri az 5 métert is. Fürödni nem lehet benne, pecázókat viszont szép számmal láthatunk.

Forrás: Wikimedia Commons

A környék egy óra alatt kényelmesen körbesétálható. Útközben a tó fölött érdemes elidőzni a Szent Vid kápolnánál, kötelező a szomszédságában eredő, különleges vizű Vid kút vizéből kortyolgatni, megmosni vele a szemünket. A forrás gyógyító- és csodatevő hatásáról ősidők óta beszélnek.

A hagyomány szerint a Vid kút vize gyógyítja a látási és hallási, valamint az emésztőszervi és idegrendszeri panaszokat, továbbá a különböző bőrbetegségeket. Szent Vid napján, június 15-én az emberek ezrei zarándokolnak ide.

Forrás: Wikimedia Commons

A több mint 50 energiapont közül 26-ot bemértek és megjelöltek

Ezeket a bemért energiapontokat jelzik a túraútvonalon elhelyezett energiapadok. A radieszteziológusok megállapítása szerint a kápolna előtt két energiavonal (sárkányvonal) keresztezi egymást. Így nem véletlen, hogy ott, ahol ma a Szent Vid kápolna áll, évszázadokkal korábban is kegytemplom lehetett.

Forrás: Wikimedia Commons

Egyszerre viszont csak öt energetizáló padot ajánlanak kipróbálni, többet nem. Ezek a földenergiák egyébként állítólag mindenkinél másképp hatnak.

Forrás: Wikimedia Commons

Egy biztos, az erdő és a tó környéke remek kirándulóhely, ha hisünk gyógyító erejében, ha nem, ellazítja és megnyugtatja, erősíti az embert.

2. A dobronaki orchideafarm és trópusi kertje

A másik célpont Dobronak falu másik végén található, 14 ezer négyzetméteren, saját termálkútból fűtött üvegházban, ahol Közép-Európa egyetlen orchidea farmját találjuk. Mindemellett két tó és egy nagy vízesés is tartozik a farmhoz.

Az Ocean Orchids egy orchideatermesztő vállalkozás, ahol Phalaenopsis típust termesztenek, a lehetséges összes szín- és mintavariációban. Évente csaknem kétmillió tövet adnak el. A céget 2003. augusztus 5-én alapította Roman Ferenčak és Thomas Jevšnik.

Dobronaki trópusi fűvészkert – Forrás: Wikimedia Commons

160 féle orchideát termesztenek itt, speciális trópusi körülményeket biztosítva számukra. De a különleges trópusi kertben nemcsak orchideák láthatóak: a kávétól a vanílián és a borson át az ananászig számtalan, ezen az éghajlaton szokatlan növény is megél.

Fotó: Facebook / Ocean Orchids Flowers
Fotó: Facebook / Ocean Orchids Flowers
Fotó: Facebook / Ocean Orchids Flowers
Fotó: Facebook / Ocean Orchids Flowers

Az orchideák szaporításához egyébként laboratóriumi körülmények kellenek, ezért a virágok egyéves palántákként, két kis levélkével érkeznek Hollandiából vagy a Távol-Keletről.

Az üvegház tetejéről összegyűjtik az esőt, ez szolgál öntözésre. A fűtéshez a hőt geotermikus energiából és a nemrég felfedezett hőforrásból nyerik. A levegő hőmérsékletéért, páratartalmáért, frissességéért, összetételéért egy számítógépes program felel.

Minden nap nyitva, és aki egyénileg érkezik, annak a belépés is ingyenes!

Kiemelt kép: Facebook / Ocean Orchids Flowers