Virágzó vidékünk

22 éve csodálja a világ a burgenlandi kisváros karácsonyát

Alig 35 km-re van Szombathelytől, mégis, mintha meseországban járnánk.

Spitzzicken egy határ menti burgenlandi mezőváros, Oberwart közelében. Magyar neve is van, Oláhciklény, amely az alig 1500 fős Vasvörösvár település része. Évtizedek óta egyik fő látványossága, hogy ilyentájban, az adventi időszakban az egész falusias kis városrész csodaszép fényárban pompázik. De nem csak a házak, hanem napnyugta után a kertek, a fák és bokrok is mind-mind meseszépen világítanak. Mikulás üldögél a buszra várva, világító rénszarvasok  legelésznek a fényözönben.

Az adventi díszkivilágítás hagyománya Spitzzickenben immár 22 éves. Településünkön senki számára sem előírás, meghirdetve sincs igazán, de aki csak teheti, az szívesen csatlakozik ehhez a szép karácsonyi szokáshoz

– meséli Christian Fister, Spitzzicken település Facebook-oldalának szerkesztője.

Fotó: Christina Maria Stefanits

Idén jó néhány új  és”őrült kinézetű” rénszarvassal, új Mikulással gazdagodott a karácsonyi mesevilág, a borház körül pedig vadonatúj fényfűvéreket helyeztek el.

Idén a házak 60-70%-án van díszkivilágítás. Semmi másért, szívből és lelkesedésből csináljuk, azért, hogy a karácsonyi időszakban örömet szerezzünk vele az embereknek,  és főleg persze a gyerekeknek

– teszi hozzá Christian.

A faluban nem tartanak adventi vásárt, sem más hasonló rendezvényt, csupán egy bódé nyit ki esténként és árulja a kifejezetten finom forralt borát. De teával és forró punccsal is kedveskednek a hozzájuk érkezőknek.

Galéria
Fotó: Christina Maria Stefanits

A melegítő italokkal is adakoznak, karácsony után ugyanis az összegyűlt bevételt a rászorulóknak adják. Tavaly például egy speciális, gyermeknek való kerekesszéket vásároltak az adventi időszakban összegyűlt bevételből, amelyet egy olyan családhoz juttattak el, ahol a szülők nem engedhették meg maguknak ezt a kiadást.

Alig egy hete még könnyű dolga volt a szánhúzó rénszarvasnak, ugyanis még hó is esett:

Címlapfotó: Christina Maria Stefanits

Olvasói sztorik