Virágzó vidékünk

Virágzik az illatos hunyor a Mecsekben

Az illatos hunyor (Helleborus odorus) a bükkösök és a gyertyán-erdők lakója. Pécs közelében, a Mecsekben már virágot bontott.

Pécs közelében, a Mecsekben már virágot bontott az illatos hunyor. A növény mérgező, de egyébként sem lehet hozzáérni, hiszen szigorúan védett virág, az eszmei értéke tízezer forint.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A hunyorfajok évelő, kivétel nélkül mérgező növények: alkaloidjai az idegrendszerre és a szívre hatnak (különösen a fekete hunyor mérgező!). Lombhullató és örökzöld fajai is ismeretesek. Származási helyük a Kaukázustól Közép-Európán át a Balkán-hegység vonulataiig terjed. Mivel minden cserje és fa lombfakadása előtt virágoznak a hunyorfajok, így elegendő fényhez jutnak fejlődésük kezdeti időszaka alatt is: virágzásuk a természetes élőhelyükön januártól márciusig jellemző, írta az Agrárfórum.

5 dísznövény, ami télen is színesbe borítja kertünket
Ezek a virágok tűnnek a legjobb választásnak.

Az országban három hunyorfajta él vadon: a kisvirágú, a pirosló és az illatos hunyor.

Az illatos hunyor virágtakarója a kisvirágú hunyorhoz hasonlóan zöld színű, de annál nagyobb, kb. 5-7 cm-es átmérőjű, illata a bodzáéra emlékeztet. A fekete hunyor után a legkorábban nyíló hunyorfaj, jellemzően a hóvirággal egy időben virágzik.

Kiemelt fotó: MTI/Sóki Tamás

Olvasói sztorik