Virágzó vidékünk

Nagyon korán virágozni kezdett a barack a Mecsekben

A korai virágzás egyértelműen megnövelheti a fagykár kockázatát.

Az enyhe tél miatt rügyezésnek indult több csonthéjas termésű gyümölcsfa, köztük a mandula, az őszibarack és a kajszibarack- írja az Infostart.

Ez a növénytermesztésben veszélyhelyzetet jelent, mert egy nagyobb fagy károsíthatja a rügyeket, és jelentős terméskiesést okozhat – nyilatkozta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke.

Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a kelleténél melegebbek a telek. Nem szerencsés ez a felmelegedés a növényállomány, főleg a gyümölcsfák számára. Bár már a december és a január is melegebb volt a szokásosnál, ez talán még nem okozott semmilyen problémát, mert abban az időszakban mélynyugalmi állapotban vannak a fák, melyből nagyon nehéz kimozdítani őket.

– mondta a szakember, aki szerint nagyjából február közepén kezdődik a kényszernyugalmi időszak, ami alatt az időjárástól függően indul el a nedvkeringés a fákban. Ez a melegebb időjárás pedig valóban elindította a természetet.

Ugyanakkor félő, hogy a februári felmelegedést zord idő követi, és a rügyfakadás után egyre érzékenyebbek a fák a hidegre. A korán jött tavasz ezért egyértelműen megnövelheti a fagykár kockázatát.

Néhány napja már barackvirágot is fotózott olvasónk a Mecsekben, Pécs környékén. Facebook bejegyzésében azt (is) írta, hogy először nem hitt a szemének meglepetésében.

Virágzó barackfa a Mecsekben 2020. március 3-án – Fotó: Molnár András

Bár itthon még mindez meglepő, de a délkelet-spanyolországi Cieza időjárási viszonyai között a gyümölcsfák nagyon korán virágzásnak indulnak, melegebb időben ez már február közepén megtörténik. Az idén február 20-tól indult a szezon. A spanyol város körüli vidék most is színes tengerré alakult át, többszínű virágtakaróval borítja a földet .

Fotó: MTI/EPA/Marcial Guillen

Márciusban a város tele van kellemes  szilva-, mandula-, őszibarack- és sárgabarackvirág illattal. A látvány pedig több, mint csodás. Nem véletlen, hogy turisták tízezrei látogatják ilyenkor ezt a vidéket, ahol számtalan program is várja az ideérkezőket.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nyílnak a balatoni tavasz ikonikus szépségei, a mandulafák
A Badacsonytól nyugatra köszöntik a tavaszt a mandulavirágok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik