Virágzó vidékünk

Vad erdőkön és vad bérceken át jártak a fantom nyomában

Az Észak-Magyarországról készült díjnyertes film a WWF Magyarország ajánlásával kerül majd a mozikba. Alig várjuk.

Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában címmel érkezik országszerte a mozikba (egyszer vége lesz a járványnak) Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika új természetfilmje, mely a legjobb ismeretterjesztő filmnek járó díjat kapta a Magyar Mozgókép Szemle múlt heti gáláján a fővárosi Vígszínházban.

Fotó: Pannonia Entertainment

Az utóbbi évek kimagasló látványvilágú magyar természetfilmjeinek sorát – Vad Szigetköz, Vad Kunság, Vad Balaton – újabb alkotás gazdagítja. Mosonyi Szabolcs rendező-operatőr és Bagladi Erika forgatókönyíró-producer legújabb filmje a WWF Magyarország ajánlásával kerül a mozikba.

Fotó: Pannonia Entertainment

A Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában a díjnyertes alkotópáros korábbi filmjeire is jellemző, lélegzetelállító képsorokon mutatja be az Északi-középhegység folyóvölgyeit, mély szurdokait, napfényben fürdő bérceit, ködbe vesző hegyoldalait és gazdag élővilágát. A különleges technikai megoldásokkal készült, látványos és részletgazdag 4K felvételeket felvonultató szélesvásznú természetfilmben intim közelségben, nem mindennapi helyzetekben tárul fel az észak-magyarországi erdőségek változatos növény- és állatvilága az avarszinttől a lombkoronáig.

Fotó: Pannonia Entertainment

A filmbéli „fantom” nem más, mint a rejtőzködő életmódja miatt rendkívül nehezen lencsevégre kapható hiúz, amely nemrég újra feltűnt a hazai vadvilágban. Az ő nyomait kutatva tárul fel az erdőlakók élete, olyan különleges felvételekkel, mint a patakokban ívó ingolák, a fészket rakó szirti sasok, a bokszoló mezei nyúlpár, a fák között lomhán zümmögő óriás szarvasbogarak, vagy a vízirigók, hegyi kérészek párzásának ritka pillanata.

Fotó: Pannonia Entertainment
Fotó: Pannonia Entertainment

A Kárpátok és az Alföld között húzódó különleges átmeneti zónában közel két éven át forgatott film alkotóinak munkáját a Bükki Nemzeti Park, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Budakeszi Vadaspark és az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei segítették. A mindössze néhány főből álló stáb a különleges képi világ megteremtéséhez a legmodernebb technikát ötvözte az állatvilágot legkevésbé zavaró természetfilmes módszerekkel, többek közt egyedileg átalakított akciókamerákat és megtöbbszörözött hatótávolságú teleobjektíveket is alkalmaztak, a patak mélyétől a felhők feletti madártávlatig változatos nézőpontokból filmeztek, szuperlassított felvételekkel és gyorsított idejű, ún. „time-lapse” képsorokkal tették láthatóvá a természet emberi szem által kevésbé érzékelhető csodáit.

Fotó: Pannonia Entertainment

A Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában szélesvásznú moziváltozata országszerte a filmszínházakban lesz látható. Iskolák és oktatási intézmények részére kedvezményes csoportos vetítésekre is lesz lehetőség, amelyekhez szervezési segítséget nyújt a filmet forgalmazó Pannonia Entertainment.

Kiemelt kép: Pannonia Entertainment

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik