Virágzó vidékünk

Kiváló éve van Magyarország egyetlen veszélyeztetett emlősfajának

Rekordfogással zárultak a Bükki Emlőstani Kutatócsoport (BEKE), a Természettudományi Múzeum és a Debreceni Egyetem munkatársai által szervezett májusi szöcskeegér felmérések. Több mint 20 szöcskeegér esett a kutatók csapdáiba, és soha ennyi felvételt nem rögzítettek még kisemlős-kamerák a fajról.

Egészen hihetetlen számú, 640 felvétel készült szöcskeegerekről májusban, ami lehetővé teszi többek között aktivitási mintázatuk meghatározását.

Fotó: BEKE

Dr. Cserkész Tamás, a Természettudományi Múzeum munkatársa a Sokszínű Vidék megkeresésére elárulta, a korábbi évekhez képest emelkedés figyelhető meg a populáció méretében, ami egyrészt a megfelelő élőhely-kezelésnek köszönhető, ugyanis nincs gépi kaszálás a területen. Helyette alacsony intenzitással lovakat legeltetnek, ami kedvező a szöcskeegér számára.

A szöcskeegér élőhelyét rendszeresen feltúrják a vaddisznók, és valószínűleg a sekély földalatti fészekből kitúrt egereket is elfogyasztják. Hacsak időszakosan is, de a vaddisznó állomány jelentősen lecsökkent a sertéspestis következtében az élőhelyen, ami szintén segíthette a szöcskeegér állományának a növekedését

– magyarázta lapunknak a szakértő.

Kérdésünkre válaszolva azt is elmondta, Magyarországon már csak egyetlen helyen él szöcskeegér, a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet területén. Ennek központi részén 500 egyedre, a teljes Borsodi Mezőségre pedig 2000 egyedre becsülték a szöcskeegerek számát egy korábbi vizsgálatban. A mostani felméréseknek éppen az a céljuk, hogy a legkorszerűbb genetikai módszerekkel pontosabban meg tudják becsülni a teljes populáció egyedszámát.

Fotó: BEKE

És hogy ez miért fontos? Azért, mert a magyar szöcskeegér (Sicista trizona) az egyetlen veszélyeztetett emlősfaj Magyarországon az IUCN értékelése szerint.

A szöcskeegerek külön családot alkotnak az emlősök osztályán belül, és csak nagyon távoli rokonai a valódi egereknek, pl. a házi egérnek. Egyedülálló tulajdonságuk a szelídség. Kézben tartva nem harap, nem próbál menekülni és még a táplálékot, például kedvenc csemegéjét a szöcskét is elfogadja kézben tartva, illetve jóízűen elfogyaszt a tenyerünkön ülve. Mindez jelentősen megkönnyíti majd tartását és szaporítását, ami elkerülhetetlen lesz, amennyiben szeretnénk megmenteni a kipusztulástól. Jelenleg egy EU-s társfinanszírozású projekt, a GRASSLAND-HU LIFE karolta fel védelmét és megőrzését

– fogalmazott Dr. Cserkész Tamás.

Kiemelt kép: BEKE

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik