Egy év alatt 15 ezer vaddisznót kell kilőni Vasban

Az állománygyérítést egyenletesen kell végezni.
Kapcsolódó cikkek

A vadgazdálkodók terveit is átírta a koronavírus-járvány: az őzbakszezon Vas megyében is jóformán külföldi vendégvadászok nélkül telt. Sopánkodni azonban nincs idő, hiszen dolog van bőven: a vasi vadászoknak jövő február végéig még több mint 14 ezer vaddisznót kell kilőniük, írta a Vaol.

Révfülöpön már az utcán is sétálnak a vaddisznók
A lakosságot nem az érdekli, hogyan állt elő ez a tarthatatlan helyzet, hanem az, hogyan lehet megoldani?

A veszélyhelyzetben sem tétlenkedtek a Vas megyei vadászok: a vadállomány gondozása mellett több idő jutott a vadászlesek karbantartására és újak építésére – a halogyiak is 25 új lessel gazdagodtak.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet után egy másik kór, az afrikai sertéspestis is ad munkát bőven. E tekintetben a közepes kockázatú kategóriába sorolt Vas megyéből a kötelezően kilövendő 15 626 vaddisznóból 1440 mintát kell vizsgálatra küldeni, de eddig nem találtak innen származó, sertéspestissel fertőzött mintát.

A védekezés részét képező állománycsökkentés rendkívül nagy terhet ró a vasi vadászokra is, hiszen a tavalyi kilövési terv 150 százalékát kell teljesíteniük. Vas megyében összesen 15 626 vaddisznót kell kilőniük jövő márciusig – ebből ez év májusának végéig 751-et sikerült teljesíteni

– tájékoztatott a portál.

Ugyanakkor a kilövést nem halogathatják a november végén kezdődő vaddisznóhajtások idejére, az állománygyérítést ugyanis egyenletesen kell végezni.

Kiemelt kép: Pixabay

Somoskőn kézből etették a túrázók a vaddisznókat
A hóesés igazi téli hangulatot kölcsönzött a vasárnapi sétának.