Kertünk-Portánk

Saját telkén csapdázza a vaddisznókat Révfülöp polgármestere

Az ötletes találmány segíthet a szapora állatok befogásában.

Úgy tűnik, Révfülöp polgármestere, Kondor Géza végre megtalálta a megoldást, jobban mondva példamutatóan kezdte el használni a vadásztársaság rendszeresített eszközét, ezzel pedig nagy lépést tett a megoldás felé a telke végén felállított vaddisznócsapdával.

Az utóbbi hónapok, sőt év nagy problémája lett ugyanis, hogy egyre több vad jelent meg az emberek lakta területeken. Szinte az összes észak-balatoni települést érinti a probléma, de Révfülöp lakosainak az életét különösen megnehezíti a vaddisznók grasszálása át a városon, sőt a portáikon.

Vaddisznók vonulnak át belterületen – Fotó: Herczeg Zoltán

A kertekben, kerítésekben okozott kárnál is nagyobb probléma a lakosságban kialakult félelemérzet.

A település polgármestere a Sokszínű Vidéknek  elmondta: bár a lakosok tartanak a vadaktól, de személyi sérülés eddig szerencsére nem történt. Kondor Géza szerint a céltudatos vadgazdálkodás, a csapdákkal történő állományritkítás és az elhanyagolt területek rendbetétele oldhatja csak meg a problémát.

A probléma hét-nyolc éve érte el azt a szintet, amikor már a lakosság is elkezdett vele foglalkozni, az utóbbi években pedig már azt kell mondani, hogy sajnálatos módon szinte hozzátartozik a mindennapi életünkhöz

– mondta el a polgármester.

A félelemérzet nem jó dolog. Egy átlagember megijed egy szembejövő házi disznótól is, egy 10-15 tagból álló konda megjelenése pedig mindenkit megriaszt. Sokan már úgy alakítják a mindennapi életüket, hogy elkerüljék a vaddisznók alkonyat utáni vándorlását. Szerencsére a vaddisznók megjelenése óta komoly személyi sérülés nem történt a térségben, csak kutyára támadó vaddisznóról van tudomásuk, abban az esetben vélhetően csak a kismalacait védelmezte a vad.

A mezőgazdasági területek privatizációja után megszűntek az erdőt körülvevő mezők, a vaddisznók fő éléskamrái. Míg korábban az erdő szélén lévő vadászlesekből visszaterelték az állományt, ez a folyamat megváltozott, az erdőkből kimenekülő vadak felfedezték a Balatont, ahol a nád megfelelő rejtekhely és dagonyázási lehetőség, és az emberi környezet ideális éléskamra a számukra.

Azok a malacok pedig, amelyek már évek óta itt születtek Révfülöp belterületén, már szinte nem is tudják, hogy hol az erdő, a városi környezetet tekintik otthonuknak.

Révfülöp polgármestere szerint a vaddisznó-helyzet megoldásához össze kell fognia az önkormányzatnak, a rendőrségnek és a vadásztársaságnak.

Szerencsére a 2018-as év kimozdította a holtpontról a a tárgyalásokat. A rendőrség kezdeményezésére több alkalommal az érintett önkormányzatok, vadásztársaságok, hatóságok képviselői a közvetlen megoldást elősegítő döntések értelmében intézkedtek.

Ennek eredményeként nagyon szigorú előírások betartása mellett az önkormányzatok kérésére a rendőrség engedélyezhet belterületi ingatlanokon kilövéseket.

A polgármester által kitalált és felállított vadcsapda eddig öt állatot ejtett foglyul. A lakók reménykedve tekintenek az új intézkedésre. Bíznak abban, hogy végre érdemben történik valami, és megoldást találnak a vaddisznó-invázióra.

vaddisznócsapda
Vaddisznócsapda kívülről

Tehát a megfelelő helyekre telepített csapdák eredményesek. Ezek csapóajtóval ellátott erős kivitelű ketrecek – bennük takarmánnyal. A csapda belsejében van egy vékony zsinór, amelyhez ha hozzáérnek a vaddisznók, az kioldja a csapóajtót, és az bezárul. Ennek észlelése után a vadásztársaságot haladéktalanul értesíteni kell, akik egy ketrecet helyeznek a csapóajtó elé, majd azt kinyitva elszállítják egy vaddisznó farmra a csapdába esett állatot.

Jó hír, hogy a csapdák működnek, de korlátozott kapacitásukkal nem oldható meg a probléma egésze. Nagy méretük és a működtetésükkel járó felelősség miatt nem mindenütt alkalmazhatóak.

A belterületi vadászat is elkezdődött, ami a biztonsági előírások miatt szintén csak néhány, a vadak főbb vonulási útvonala mellett lehetséges. A téli időszakot kihasználva a vadásztársaság a vízparti területeken, nádasokban eredményesen ritkította az állományt.

A befogott állatokat a vadásztársaság szállítja el. A polgármesternek már sikerült azt is elintéznie, hogy a vadásztársaságok kiküldenek egy-egy helyszínre kilövőket, oda, ahol a lakók mindennapi életét már ellehetetlenítette a sok vaddisznó mindennapos jelenléte, és ők önként felajánlották saját kertjük egy részét megfigyelőpontul.

Sajnos nagyon szapora állatokról van szó, hosszú, és kitartó állományritkítás hozhatja meg a várt eredményt

– összegzett a révfülöpi polgármester.

Kiemelt kép: pixabay.com

Révfülöpön már az utcán is sétálnak a vaddisznók
A lakosságot nem az érdekli, hogyan állt elő ez a tarthatatlan helyzet, hanem az, hogyan lehet megoldani?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik