Kertünk-Portánk

Az utcákon portyáznak a vaddisznók a Balatonnál

Egész éves problémát jelent a Balaton környékén a lakott területre betévedő vadállatok károkozása. Megoldás még mindig nincs, de a Balatoni Szövetség újabb egyeztetéseket folytatott az ügyben – adta hírül a Sonline.hu.

A vadállománnyal kapcsolatos észrevételek elsősorban a Balaton nyugati medencéjének térségében jellemzőek, a bejelentések Fonyódról és Balatonfenyvesről érkeztek, de a minap Keszthely belvárosában fényes nappal például egy rókát fotóztak, amint egy ház tetején ejtőzik.

Róka pihent egy háztetőn Keszthely belvárosában
A lakott területre tévedt ravaszdi akár veszett is lehet.

Balassa Balázs a Balatoni Szövetség elnöke a Sonline kérdésére elmondta: már több egyeztetést folytattak a belterületi vadkár megfékezésére. Ezért a területi vadászkamarák, a rendőrség és az önkormányzatok szoros együttműködésére van szükség. Az egész országra kiterjedő megoldási javaslatot az Országos Magyar Vadászkamara készíti elő.

Balassa Balázs leszögezte: rövid időn belül nem lesz új szabályozás, addig az önkormányzatoknak kell megoldani a problémát, igaz a belterületi vadkilövést a legtöbb polgármester nem támogatja.

Az Agrárminisztérium a Sonline.hu-hoz eljuttatott válaszában azt írta: az urbanizáció és az egyedszám növekedés mellett sok az elhagyatott terület is, ahol meg tudnak bújni az állatok. A szaktárca leszögezte: a hatályos vadgazdálkodási ágazati jogszabályok szerint a belterület nem a vadászterület része, ebből következően ott vadászati tevékenység nem folytatható.

Révfülöpön már az utcán is sétálnak a vaddisznók
A lakosságot nem az érdekli, hogyan állt elő ez a tarthatatlan helyzet, hanem az, hogyan lehet megoldani?

A fonyódi térségben vadászati tevékenységet folytató Csehi – Imrédi Vadásztársaság elnöke, Tavaszi József szerint a helyzet azért nem annyira drámai, kerítéssel, a szemét gyakori elszállításával nagyban javítható lenne a helyzet.

Kiemelt kép: pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik