Mozaik

Róka pihent egy háztetőn Keszthely belvárosában

Keszthely város Facebook oldalán szombaton osztottak meg egy rókáról készült fotót, aki fényes nappal egy belvárosi ház tetején. tanyázott A kép feltöltőjének kommentárja szerint az állat cseppet sem volt megrémülve, sőt, mintha pózolt volna, hogy a kép elkészülhessen.

Valószínűleg még családja is van, mert vissza-visszatér és őrzi kis kuckóját. Amíg meg nem zavartuk, annyira nyugodtan pihent, hogy simán körbefényképeztem

– írta Facebook bejegyzésében Novotni Szilvia.

Fotó: Facebook/Novotni Szilvia

Bár a hozzászólók többségének tetszik a rókás fotó, de nem szabad elfelejteni, hogy a városokba, lakott területre tévedt róka akár veszett is lehet.

Mit tegyünk, ha rókát látunk a lakókörnyezetünkben?

Manapság gyakran találkozunk rókákkal városias lakókörnyezetünkben is. Sokan úgy tudják, csak a veszett rókák „mennek be” lakott területre, ez azonban egyáltalán nem igaz. A róka életmódja és táplálkozása remekül alkalmazkodott az emberi környezethez. A településeken állandóan rendelkezésre álló rágcsálófajok, melyek a róka fő zsákmányállatai, ezen kívül a nem megfelelően tárolt hulladék, és a macskáknak kitett eledel sokkal biztosabb és kényelmesebb táplálékforrás a számára, mint amit az erdőn-mezőn képes megszerezni magának. Képes megszokni az ember közelségét, láthatóan félelem nélkül mozog az utcákon és kertekben. Önmagában tehát az, hogy rókát látunk lakott területen, nem azonosítható azzal, hogy az állat veszett volna. Ha találkozunk vele, kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet például tapssal, kiáltással, majd adjunk az állatnak esélyt (néhány másodpercet és elegendő teret, azaz ne álljuk el a menekülés útját), hogy elmenjen. Az egészséges róka, ha nem is esik kétségbe a látványunktól, de biztos, hogy kitér előlünk, igyekszik elkerülni a közeli találkozást.

 

Mikor gyanakodjunk mégis veszettségre? Akkor, ha az állat nappal is az ember közelébe megy, sőt, a félelem jelei nélkül hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy akár megfogni; akkor, ha embert vagy háziállatot támad meg; illetve akkor, ha görcsrohamokat vagy bénulást (pl. állkapocs lógása) látunk rajta, vagy a fenti tüneteket követően elpusztul. Ilyen esetben a helyi hatósági állatorvost kell értesíteni, vagy a 06 80 263 244-as NÉBIH Zöld Számán bejelentést tenni!Olvasható a NÉBIH honlapján.

Kiemelt kép: Facebook/Novotni Szilvia

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik