Virágzó vidékünk

Késve kezdődött a görögdinnye-szüret az országban

Szeptember 15-ig elérhető lesz az üzletekben és a piacokon.

Országszerte megkezdődött a görögdinnye-szüret, amelyből a csökkenő termőterület ellenére, de a korszerű fajtaválasztéknak és technológiának köszönhetően idén átlagos mennyiséget, mintegy 160 ezer tonnát takaríthatnak be a termelők, írta az MTI.

Ne dobd ki a dinnye héját, készíts belőle lekvárt
Érdemes felhasználni az emberi táplálkozásban mindazt, amit a növények kínálnak és ehető.

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón Jászapátin ismertette:

a változékony időjárás miatt a magyar görögdinnye idén kicsit megkésve, július 15-20. között érik be, és szeptember 15-ig elérhető lesz az üzletekben, piacokon. A szabadföldi kereskedelmi mennyiséget folyamatosan szedik: Baranyában és Békésben elsőként, utána Tolnában és a heves-jászsági körzetben, végül a szabolcs-hajdúsági térségben.

Idén számottevően csökkent a belföldi görögdinnye termőterülete, a korábbi években jellemző 4500-4800 hektárról 4000 hektárra. A koronavírus-járvány hazai megjelenése éppen a dinnyeültetés időszakára esett, ezért több termelő a bizonytalan jövőtől félve csökkentette a termőterületeit a tervezetthez képest. Emellett a csökkenésben az is közrejátszik, hogy hűvös időben visszaesik a kereslet az áru iránt.

Bár a termőterület csökkent és a termesztést idén több fagy, késő tavaszi hűvös nappal és éjszaka, heves esőzés is nehezítette, azonban a jobb fajtaválasztásoknak köszönhetően a korábbinál nagyobb termésátlagokat érnek el a termelők

– tette hozzá az elnök,  kiemelve, hogy az átlagos magyar dinnyefogyasztás évente 10 kilogrammot tesz ki, amely az időjárástól függően 8-12 kilogramm között mozog. A megtermelt dinnye 60 százaléka belföldön fogy el, egyre népszerűbbek a többféle formájú, valamint a magnélküli dinnyék.

Fotó: MTI/Vajda János

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete és a NAK folyamatosan konzultál az áruházláncokkal annak érdekében, hogy átmenet legyen az import és a hazai dinnye között, valamint mindig friss, jó minőségű és magyar dinnyét kínáljanak a lakosságnak. A magyar piacon a 4-8 kilogrammos dinnyék a legkeresettebbek, a trendek a magnélküli és a “jégszekrény dinnyék” felé mutatnak, de keresik szeletelt formában is.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Elindult hódító útjára a fridzsiderdinnye
Terjednek a mag nélküli dinnyefajták is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik