Virágzó vidékünk

Gyönyörű látvány naplementekor az ország leghosszabb hídja

Gyönyörű látvány naplementekor az ország leghosszabb hídja

A fotósok kedvelt témája a viadukt és a természet találkozása.

Nagy politikai és szakmai viharokat kavart a 2000-es évek elején a kőröshegyi völgyhíd megépítése. A viták a nyomvonal kiválasztásától a gigaberuházás tetemes költségéig terjedtek, ám tény ami tény: Magyarország leghosszabb hídját 2007-ben átadták rendeltetésének.

A viadukt a Balaton déli partjával párhuzamosan, a Somogy megyei Zamárdi és Balatonszárszó között fut, Kőröshegy déli szomszédságában. 1872 méter hosszú, legmagasabb pontja a terepszinttől 88 méter, szélessége 23,80 méter.

Tizenhat pillére közül a legmagasabb 79,70 méter, s a legalacsonyabb is 17,70 méter, míg a pillérek közti legnagyobb távolság 120 méter. A hatalmas pillérek külső hossza 13 méter, szélessége 5,5 méter, valamint belseje üreges. Két pillérbe liftet is építettek, ezekre a hídvizsgálatok miatt van szükség.

Ami szintén tény: a fotósoknak az év minden részében izgalmas témát jelent az ország leghosszabb hídja. Korábban csodás képeken mutattuk meg, hogyan tűnt el a ködben a viadukt, ezúttal pedig Mészáros András elmúlt napokban készített gyönyörű felvételein láthatjuk, milyen az ország leghosszabb hídja egy mesés naplemente idején.

Fotók: © Mészáros András

Olvasói sztorik