Virágzó vidékünk

Ilyen egy tökéletes hétvége Szegeden

A Tisza parti nagyváros az év minden hónapjában kínálja a látnivalókat és a változatos, népszerű programokat.

Szeged télen is gyönyörű arcát mutatja, ám a melegebb időben, tavasztól őszig pompás terekkel, eklektikus palotákkal, színes virágorgiával csalogatja a turistákat.

Ebből adódóan, ha a napfény városába látogatunk, mindenképpen olyan hosszú hétvégét érdemes tervezni, amikor már pénteken délután elfoglaljuk szálláshelyünket és vasárnap – lehetőségeink szerint – csak kora este indulunk haza.

A szegedi belváros egyedi és utánozhatatlan szépségeivel csábítja el a látogatókat. Itt magasodik hazánk egyik legszebb szecessziós palotája, a Reök-palota, ám mellette több eklektikus stílusú épület teszi igazán széppé a belvárost.

A híres Reök-palota. Fotó: Szegedi Tursiztikai Hivatal

Szeged emblematikus épülete a Dóm téren magasodó híres Fogadalmi templom – melynek kilátótornyából lenyűgöző kilátás nyílik a városra –, de itt látható a püspöki palota, a papi szeminárium, több egyetemi épület is. Nyaranként a Dóm téren tartják az országhatárokon túl is ismert Szegedi Szabadtéri Játékokat.

A belvárosi séta kihagyhatatlan része a Kárász utca, mely Szeged egyik legszebb, legpezsgőbb és legismertebb utcája. A belváros megújulása keretében az utca felújítása is hozzájárult ahhoz, hogy Szeged elnyerte a rangos építészeti Europa Nostra-díjat.

A Kárász utca Szeged fő sétálóutcája, ahol sok étterem, kávézó, söröző, és üzlet található. Az itteni éttermekben helyet foglalva megkóstolhatjuk a tradicionális szegedi ételspecialitásokat, kivéve a halászlevet, ugyanis a Kárász utcán nincs olyan étterem, ahol halászlét lehet enni.

Fotó: Szegedi Turisztikai Hivatal

A Kárász utcai nézelődést és falatozást követően Közép-Európa egyik legszebb terére, a Széchenyi-térre jutunk, melyre egész évben a nyüzsgés, programok sokasága jellemző. A tér színhelye a szegedi karácsonyi vásárnak, a borfesztiválnak, a szilveszteri mulatságnak, sok-sok koncertnek, vásárnak és fesztiválnak is.

A város hangulatos utcát, tereit járva lépten-nyomon templomokra bukkanunk, melyek közül – a már említett Fogadalmi templom mellett – az Új Zsinagóga is kiemelkedik a méltóságteljes egyházi épületek sorából. Ez Magyarország második legnagyobb zsinagógája, 1900 és 1902 között Baumhorn Lipót tervei alapján épült. A román és gótikus elemekkel díszített szecessziós épület a negyedik legnagyobb zsinagóga a világon.

Az Új-Zsinagóga, mely hazánk második legnagyobb zsinagógája. Fotó: Szegedi Turisztikai Hivatal

Ha friss tiszai levegőre és egy kis mozgásra vágyunk, könnyen beilleszthetjük ezt a programot is a városban töltött napokra. Újszegeden az Erzsébet Liget Szeged legnagyobb parkja, amely 15 hektáron kínál sportolásra és pihenésre kiváló lehetőséget. A közelmúltban megújult liget természetvédelmi oltalom alatt áll, számos botanikai ritkasággal és megannyi védett madárfajjal, akiknek csiripelését testközelből élvezhetjük. A területen ligetes hársfasor, hatalmas tölgyek, futópálya és erdei tornapályák várják a természet szerelmeseit.

Szegeden járva kihagyhatatlan időtöltés a vadaspark meglátogatása. A gyönyörű környezetben elterülő parkban a világ minden tájáról származó állatok tekinthetők meg tágas kifutóikban. S ha már természet! A Szegedi Tudományegyetemhez tartozó füvészkertben megismerhető Magyarország, valamint a Balkán és a mediterrán flórája a szabadban és különböző melegházakban. A füvészkert különlegessége annak langyos vizű tava, amelyben tavirózsák pompáznak, júliusban pedig a virágzó indiai lótusz csábítja a látogatókat az intézménybe.

Ha tartalmas hosszú hétvégét tervezünk, belföldi bakancslistánkra mindenképp vegyük fel Szegedet.

Fotó: Szegedi Turisztikai Hivatal

A város tárt karokkal várja a turistákat, olyan történelmi időutazást, aktív pihenést, gasztronómiai kalandozást és tartalmas kulturális, szabadidős programokat kínálva, melyek méltán emelik a napfény városát a legkedveltebb hazai úti célok közé.

Szponzorált tartalom

A cikk a Szegedi Turisztikai Hivatal támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik