Virágzó vidékünk

Kinyitnak a borospincék Hajóson az augusztus 20-i hétvégén

A kisvárosban azok is megtalálják a számításaikat, akiket kevésbé foglalkoztatnak a borok.

Izgalmas programokkal vár mindenkit az egész Európában egyedülálló hajósi pincefalu az augusztus 20-i hétvégén. A romantikus településen helyi borászok kínálják italaikat házi finomságokkal, aki pedig a kóstolástól kimerülten nem szeretne autóba ülni, könnyen találhat szállást valamelyik barátságos hangulatú pincepanzióban. Az államalapítás ünnepének apropóján a nyitott pincék mellett érdemes megnézni a Hajósi Barokk Kastély új kiállítását, valamint az idén megnyitott Cabernet Látogatóközpontot is.

Kincseket rejtenek a borospincék

A nyár utolsó hosszú hétvégéje sem telik programok nélkül a világhírű hajósi pincefaluban, ahol több mint 1300 borospince rejt kincseket. Az augusztus 20-i hétvégén számos pince nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, hogy bemutassák boraikat. Az eseményen a tájékozódást térképek segítik, amelyeket a kiindulópontként javasolt Cabernet Látogatóközpontban kaphatnak meg a vendégek. Ide a szomszédos Kunsági borvidékről egy borász is érkezik, aki vendégként kóstoltatja majd saját készítésű borait.

Fotó: Dubóczky Krisztina

Az érdeklődőknek az időjárástól sem kell tartaniuk, hiszen a hőségben a legjobban egy borospince mélyén lehet mulatni az időt, de eső esetén is fedezékbe lehet vonulni a föld alá, ahol közben mennyei termelői borokat ízlelhetünk meg, melyek mellé házi finomságokkal is készülnek a vendéglátók.

A rendezvényen a teljesség igénye nélkül olyan borok lesznek fellelhetők, mint a Cabernet Franc és Sauvignon, a Kékfrankos, a Zweigelt, a Kadarka, az Olaszrizling, a Cserszegi Fűszeres, a Kövidinka, az Irsai Olivér, így biztosan mindenki megtalálja majd a saját ízlésének megfelelőt.

Pincepanziókban is megszállhatunk

A szervezők természetesen gondoltak azokra is, akik a kóstolástól kimerülten a nap végén nem szeretnének már autóba ülni, vagy az egész hétvégét a faluban töltenék. Számukra kényelmest szállást kínálnak a barátságos hangulatú pincepanziók, ahol igény szerint éjszakába nyúlóan folytatódhat a kóstolás. Aki inkább távolabb menne a pincéktől, az megszállhat a város központjában található Zarándokházban is. Itt csoportokat is tudnak fogadni 40 főig, nagy udvarral, bográcsozóhellyel, teljesen felszerelt konyhával várják az utazókat.

Kincsként óvják Európa legnagyobb pincefaluját Hajóson
Legújabb büszkesége a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont egy szépen felújított uradalmi épületben a pincefalu közepén.

Hajós hírneve nem érdemtelen, hiszen itt található Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja. Az 1300 présházból álló település legrégebbi épülete közel kétszáz éve, 1840-ben épült, legújabb büszkesége pedig az idén megnyitott új Cabernet Látógatóközpont. A Hajós közepén álló felújított uradalmi épület nem csak egy egyszerű információs pont. A látogatóközpontban egy helyen szerezhetőek be a hajósi borok, rendszeresen szerveznek borkóstolókat, valamint a kiállítótérben a borvidék múltjával és jelenével, évszázados szőlészeti-borászati kultúrájával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Új kiállítás a Hajósi Barokk Kastélyban

A kisvárosban azok is megtalálják a számításaikat, akiket kevésbé foglalkoztatnak a borok, itt van ugyanis Bács-Kiskun megye legrégebbi barokk kastélya, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve is az egyik legjelentősebb épület az Alföldön. 1739-ben építtette a kalocsai érsek. A berendezett termek mellett a szépen gondozott kert kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál. A kastély alsó termeiben jelenleg új vadászati kiállítás látható “A Kárpát medence élővilága” címmel, ami már látogatható, az ünnepélyes megnyitóra októberben kerül sor.

Kiemelt kép: Dubóczky Krisztina

Hungarikum címre vágynak a pincefalvak
Nem mellesleg a világörökségi listára is szeretnének bekerülni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik