Virágzó vidékünk

Mesés környezetben csobog a Budai-hegység legmagasabb vízesése

A fővárostól nem messze, Solymáron található hazánk egyik természeti kincse, az Alsó-Jegenye-völgy, amit a hangulatos kis vízesések és a patakot átívelő kis hidacskák csak még különlegesebbé tesznek.

Olvasónk, Kovács Zsuzsi egy szeptemberi napon látogatott el az általa csak energiafeltöltőnek nevezett helyre, és bámulatos fotókat készített kirándulása során.

Fotó: Kovács Zsuzsi

Lapunk megkeresésére elmondta, a kisgyerekek imádják a homokkő falakat, de a hangulatos Rózsika-forrás, aminek vize sajnos nem iható, és az innen könnyen megközelíthető Solymári vár mind megér egy látogatást. Az utak könnyen járhatóak, kisgyerekkel és babakocsival egyaránt, ugyanakkor esős időben sárosak, csúszósak az utak, ilyenkor gondoskodjunk megfelelő lábbeliről a balesetek elkerülése végett.

Autóval pár méterre le tudunk parkolni a völgy bejáratától, de aki busszal érkezne, a 64- és a 164-es busz is megáll a benzinkútnál a Hidegkúti út végén.

Fotó: Kovács Zsuzsi

A Wikipedia szerint a völgyszakasz bejáratától néhány perc sétával lehet elérni a völgy egyik fő látványosságának számító, 5 méter magas Jegenye-völgyi vízesést, amelynek felső szintjére kényelmes, kiépített útszakaszon is le lehet jutni. Ez számít egyébként a Budai-hegység legmagasabb vízesésének.

A vízesés kialakulása annak köszönhető, hogy a Paprikás-patak medrében a Felső-patak-hegy lábánál egy igen kemény anyagú homokkő gát húzódik keresztül. A patak vizének ereje már meglehetősen lepusztította ezt a kőpadot, de teljesen áttörni még nem tudta, így még jelenleg is mintegy 5 méteres zuhatag ékelődik a patak folyásába.

Az 1930-as években a vízesés alsó oldalán az akkori solymári körzeti orvos, dr. Tarpay-Nagy Miklós kezdeményezésére egy strandfürdőt hoztak létre, egy íves kiképzésű völgyzáró gát építésével, így a vízesés és a gát között egy kb. 100 méter hosszú medence alakult ki. A strand működésének a második világháború vetett véget, ma már csak a gát romjai láthatók a vízesés közelében.

Ha valaki elsősorban a hely szépségét menne fényképezni, ajánlatos hétköznap mennie, mert hétvégén nagyon sokan látogatják a helyet.

Galéria
Fotó: Kovács Zsuzsi
Kalandos szurdoktúrát kínál a Mátra híres kanyonja
Nagy esőzések esetén a megduzzadt patak a mai napig alakítja küllemét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik