Virágzó vidékünk

Fradisták nosztalgiáznak a Balaton-felvidéken

A "Minden(ki)zöldell" bor- és gasztrotúrán a 25 évvel ezelőtti nagy menetelést is felelevenítik a zöld-fehérek egykori játékosai.

A Ferencváros csapata 1995-ben, éppen 25 évvel ezelőtt szép fejezetet írt a magyar labdarúgás aranykönyvébe. A Bajnokok Ligája főtábláján aratott első és máig egyetlen magyar győzelem, a Grasshoppers elleni idegenbeli 3-0-s diadal, Hajdu Attila 11-es védése, Lisztes Krisztián és Vincze Ottó góljai, a Real Madrid elleni 1-1, az akkori címvédő Ajax elleni mérkőzések, mind-mind feledhetetlenek. Hiába telt el negyed évszázad, a játékosok máig hihetetlen népszerűségnek örvendenek.

Hát, még ha Hajdu megfogná?! Megfogja! Emberek! Megfogja! -Hohó! Hohó! Hohó! Vincze Ottó! Ez a fiú ma este nagy játékos lett!

– kiabálta a zürichi estébe Knézy Jenő, 25 évvel ezelőtt.

Hajdu Attila a nagy siker óta a kapuskesztyűt metszőollóra cserélte. Ma már nem a védő-, hanem a szőlősorokat igazgatja, és balatoni barátaival úgy gondolta, hogy a maga módján, borral, gasztrotúrával és néhány régi csapattárssal – így például Hrutka Jánossal, Telek Andrással és Vincze Ottóval – ünnepli a jubileumi évfordulót a Balaton-felvidéken.

1995 egy nagyon jó év volt. Megnyertük a bajnokságot, a Magyar Kupát, és a szüret kezdetére szállítottuk is a holland, spanyol és svájci turistákat, szurkolókat kóstolásra. A borászatok sem panaszkodhattak, hiszen negyed évszázaddal ezelőtt kivételes termés kerülhetett a hordókba, mely hosszú életű borokat eredményezett. Az eltelt évtizedekben a sikerek elérői tapasztaltabbak, nyitottabbak lettek a külvilágra, a bor nemesebb lett, jól bírta ezt a 25 évet. A siker, egy nagy álom megvalósítása, cél elérése „terroir” független, nem számít, hogy labdarúgóként, borászként, netán képzőművészként éri el az ember, mindenképpen elismerésre és tiszteletre méltó

– mondta Hrutka János, a legendás csapat hátvédje.

Minden(ki)zöldell gasztrotúránkra azokat a Fradit és a legendás csapatot szerető vendégeket várjuk, akik érdeklődnek a minőségi borok világa és a gasztronómia iránt, akik szívesen sétálnak velünk a pincék, a többszáz éves házak, a mandulafák és szőlőtőkék között a balatoni panorámában, akik kíváncsiak régi sztorikra, és akik szerint a sport és a gasztronómia kultúrája igenis összetartozhat, de legalábbis kiegészíti egymást. Egy nap alatt bejárjuk Balatonudvarit és Fövenyest, a szőlőhegyet, a falut és a vízpartot

– foglalta össze a programot a Ferencváros volt kapusa, a gasztrotúra egyik házigazdája, Hajdu Attila.

A résztvevők Balatonudvariból a Skrabski Vinotékából indulnak, majd jó hatvan perces sétával érnek el a szívalakú sírkövek mellett a Fürjes Udvarházba. Innen újabb 40-50 perces séta következik a balatonudvari szőlőhegyen át a Skrabski Pincéhez, majd a végállomásra a fövenyesi strandra, a Kalóz Strandbisztróhoz újabb 30 perces út következik.

A túra minden állomásán lesz kóstolás, élménybeszámoló, a jó hangulat tehát garantált.

A rendezvény szabadtéri, és a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával, maximum 70 fő részvételével kerül megrendezésre. Előzetes regisztráció szükséges az udvarigasztroturak@gmail.com címen.

Kiemelt képünkön a rendezvény egyik házigazdája, Hajdu Attila, a Fradi 25 évvel ezelőtti menetelésének egyik hőse

150 hektáron gazdálkodik a háromszoros olimpiai bajnok
Nem adta el földjeit, mert megérintette a természet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik