Virágzó vidékünk

Egy balatonfüredi hotel teraszáról nyílik a legszebb panoráma a Balatonra

Az északi parton egy teljesen más világba botlunk, mint a délin.

Belföldi utazás covid-idején, ezt tapasztaltuk

„Itt most mindennap aranyat ér” – hangzott el egy, a turizmusban dolgozó szájából. Bár ő valószínűleg nem erre gondolt: ez a mondat nemcsak a szállásadókra, hanem a pihenni vágyókra is igaz.

A szállodák, hotelek többsége rengeteg pénzt és energiát fektet abba, hogy a járványhelyzet idején is biztonságosan fogadhassák a belföldi turistákat. A legtöbb szálloda nem csak a kötelező egészségügyi szabályokat és ajánlásokat betartva üzemel, hanem a lehetetlennel határos intézkedéseket hoz a járvány kivédése érdekében. Mindez rendkívül sterilnek, tisztítószer-illatúnak és hidegnek hangzik, de a vendéglátók hivatása éppen az, hogy elrejtsék a mindennapok nyűgjeit az önfeledt pihenés érdekében. Járványhelyzetben is.

A balatonfüredi Danubius Hotel Annabellában már első pillantásra is szembetűnő, milyen erőfeszítéseket tesznek a higiénés szabályok betartására: a szálloda egész területén kötelező a maszk használata, néhány méterenként és a liftek előtt pedig kézfertőtlenítő automaták helyeztek el. Az éttermi asztaloknál kis táblákkal jelzik a vendégeknek, hogy helyet foglalhatnak, mert az asztal fertőtlenítve van.

Azonban a megelőzés hatékonysága a vendégeken is múlik. „Covid idején nem lehet olyan felszabadultan pihenni, meg ott a maszk is” – szerintem sokan hallottunk már ehhez hasonló mondatokat arról, miért nem akar valaki belföldön nyaralni, pedig egy kis odafigyeléssel ugyanolyan élvezetes lehet a pihenés, mint a járványhelyzet előtt. A balatonfüredi hotel vendégeinek többsége ezt betartja – saját tapasztalatból mondom – a szállodában maszkban közlekednek, az étteremben amíg az ételekért állnak sorban a többség felveszi a maszkot és csak az asztalnál veszi le. Ami azonban a leginkább meglepő és örömteli felismerés volt: megtanultunk türelmesnek lenni. A lifteket  egyszerre csak egy ember vagy egy család, társaság használja, a többiek pedig nyugodtan, szó nélkül várnak a sorukra.

Az északi part egy más világ, mint a déli

És nem csak azért, mert gyorsabban mélyül a víz. A Balaton északi partja sokkal több lehetőséget kínál pároknak és baráti társaságoknak. Persze, mielőtt minden gyermekes család megkövezne, ez nem azt jelenti, hogy a családosok ne találnának programokat és ne éreznék jól magukat. Balatonfüred például jellemzően az a hely, ahová a haverokkal, párunkkal leugorhatunk egy hosszú hétvégére. Még nyáron sem az a hely, ahol zenei fesztiválok váltják egymást, és az a veszély sem fenyeget, hogy alkoholmámortól lézengő bulituristákba botlanánk. Az északi part az elismert, patinás borászatok otthona, ahol a kulináris élvezetek és a hangulat számítanak. A füredi kikötőben vitorlás is bérelhető egy romantikus délutánra vagy egy pihentető baráti kirándulásra.

Aki pedig inkább a szárazföldön maradna, a legjobban teszi, ha leteszi az autót és kerékpárral indul felfedezni a környéket. Ennek az infrastruktúra nem szab határt: a Balaton partján kerékpárúthálózat várja a bringásokat, a legtöbb hotelben pedig biciklit is lehet bérelni. Balatonfüredről Tihanyra, vagy Balatonakarattyára is érdemes átkerekezni, vagy akár csak az északi partot bejárni. Ősszel pedig még a hőségre sem lehet panasz.

Széchényi álma újra a magyar tengeren

A Balatonnak nem csak nyári arca van: minden évszakban más-más élményt nyújt. Azoknak pedig, akik hozzám hasonlóan nem szeretik a tömeget – a járványtól függetlenül – a zajt, érdemesebb ősszel felkeresni a magyar tengert. Nekem például nem okozott szívfájdalmat, hogy a tóban nem lehetett fürödni, ugyanis a Balaton sokkal többet tud holmi pancsolásnál. Partján és hullámain a történelem mélyére nézhetünk, például Balatonfüreden, a  Kisfaludy sétahajó fedélzetén, amely a reformkor hangulatát idézi. A Kisfaludy volt az ez első balatoni gőzhajó, 1846 és 1889 között szolgált gróf Széchényi István kezdeményezésére, majd 2015-ben építették fel hű mását.

Fotó: Kisfaludy gőzös.

Jelenleg ez az egyetlen lapátkeres gőzhajó a Balatonon. A sétahajóra a felnőtt jegy 2 200, míg 14 éves korig a gyerekjegy 1 100 Forint, ősszel, öt alkalommal fut ki a kikötőből, legkorábban 11, legkésőbb 18 órakor.

A hajó aljában egy kiállítás is helyet kapott, ahol életnagyságú viaszbábuk mutatják meg, milyen lehetett az élet a refomkorban. A viaszbábuk között maga Széchényi is helyet kapott. Fotó: Kisfaludy gőzös

Bujtor, vitorlák és a rózsakert

Balatonfüredről nem lehet úgy írni, hogy a vitorlázás ne kerüljön szóba, hiszen ez a város a vitorlázás központja. Van valami magával ragadó abban, ahogy vitorlák egymás mellett sorakoznak és közben sirályok hangját sodorja a balatoni szél. Ráadásul a felső tízezer kedvelt hobbija földi halandóknak is elérhető: Balatonfüreden lehet vitorlást bérelni kapitánnyal, tapasztalt hajósoknak pedig akár anélkül is.

Őszi szezonzáró akciók a DH Annabellában

Ha szereti elkerülni a nyüzsgést, akkor októberben érdemes felfedezni Balatonfüred csendesebb oldalát. Pihenjen biztonságban a Danubius Hotel Annabellában, tapasztalja meg a kincset érő nyugalmat! Félpanziós ajánlatainkkal mindezt kedvező áron, ingyenes lemondással teheti meg! 100% gyerekkedvezmény októberben! Október 1. és november 1. között a 14 év alatti gyerekek ingyen pihenhetnek nálunk (a szülők szobájában, pótágyon elhelyezve).

Balatonfüred híres utcája a Tagore sétány, ahol százezrek sétálnak, de mindössze kevesen tudják, honnan ered ez a különleges, a magyar fülnek egzotikusan csengő név. A füredi promenád Rabindranáth Tagore indiai költőről, íróról, polihisztorról kapta a nevét, aki kiterjedt magyar kapcsolatokkal rendelkezett, és hosszabb időt töltött Balatonfüreden, a szívkórházban. Ma a sétányon egy szobor emlékezik meg a költőről, akit szívpanaszai miatt kezeltek az elismert szanatóriumban. A Tagore sétányon fák övezte úton jutunk el a rózsakerthez, onnan pedig a Vitorlás térre, ahol Farkas Ádám Munkácsy Mihály-díjas szobrász alkotása kormányosként ábrázolja a balatoni legendát, Bujtor Istvánt. Egyetlen egy hibája a városnak, hogy a sétányon lévő padokat a madarak is szeretik, ez pedig a padok állapotán is meglátszik: ami ugyanis a szárnyasoknak toalett, az az andalgóknak már pihenőhelyül nem szolgálhat. Sokan így inkább a part menti betonelemekre telepednek.

Miért Annabella?

A balatonfüredi látképhez a már a címben is említett szálloda is hozzátartozik. A Danubius Hotel Annabella ikonikus épülete több mint ötven éves, neve alapján sokan csak idős hölgynek becézik. Tervezője is egy nő, Pázmándi Margit építész, aki a tervezésért Ybl-díjat kapott. Megjegyzendő, hogy ezzel ő az egyetlen kétszeres Ybl-díjas építésznő. A hotel neve mögött sajnos semmi romantika nem húzódik, építése idején egyszerűen a francia Riviérát és a nyugatot akarták elhozni az országba. Mivel külföldön női neveket kaptak a szállodák, így esett a választás az Annabellára – ugyanez igaz a másik híres füredi hotelra, a Marinára is.

A hotelben 384 erkélyes szoba található, de ezenkívül az épületet minden szinten egy terasz veszi körbe. Legfelső teraszáról belátható a Balaton és a Tihanyi-félsziget, és bár szubjektív, de tényleg elképesztő a panoráma a magasból. A földszinten pedig a tágas, fedett és fűthető hatalmas teraszon a Tagore-ra nyíló kilátással lehet reggelizni, vacsorázni és igény szerint ebédelni is. Nem mellesleg a terasszal szemben lévő, a sétányon található éttermeknél égnek a fáklyák esténként, így a hotelből a kilátás a béke szigetére emlékeztet. A Hotel Annabella saját szabadtéri stranddal rendelkezik, ilyenkor ősszel bárki bemehet, ennek ellenére egyáltalán nincs sok ember, – a sétányon jóval többen vannak – így akik nyugodtan szeretnének gyönyörködni a néha viharos Balatonban, azoknak inkább ezt ajánljuk, mint a Tagore padjait és kávézóit. A fürdésről sem kell lemondani, akik úszni szeretnének vagy mozgásra vágynak, azoknak ott beltéri, kellemesen meleg medence (és kültéri is van, amit még napsütéses időben lehet használni), fázósoknak pedig ott szauna. Megjegyzendő, törölközőt adnak, köntöst pedig a recepción lehet bérelni.

Fotó: DH Annabella

Szponzorált tartalom

A cikk a Danubius Hotels támogatásával készült.

Olvasói sztorik