Virágzó vidékünk

Átadták a felújított székely emlékparkot Bonyhádon

Az itt letelepült  bukovinai székelyek érkezésük óta a város meghatározó részei.

A völgységi városban 1995-ben székely kaput állított, majd mellette parkot hozott létre a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége, amely az 1944-ben Magyarországon otthonra talált népcsoport történetét idézi fel, írta az MTI.

Kismányok lehet a bukovinai székelyek Csíksomlyója
A Tolna megyei településen, ahol székelyek is laknak, felépítenek egy székely portát.

A bukovinai székelyeket 1920-ban, a trianoni békeszerződés nyomán elcsatolták ősi lakóhelyükről, így a népcsoport az Osztrák-Magyar Monarchiában az ország határaitól nem messze élte mindennapjait.

A Bonyhádon letelepült  bukovinai székelyek érkezésük óta a város meghatározó részei. 1989-ben hozták létre a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségét, amely a székelység hagyományait ápolja.

A szombati eseményen ünnepélyes keretek között adták át a bonyhádi székely emlékparkot, és ott megkoszorúzták az 1764-es madéfalvi veszedelem emlékére 2014-ben felállított táblát.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A parkban azt az öt bukovinai falut – Fogadjistent, Istensegítset, Hadikfalvát, Józseffalvát és Andrásfalvát – jelképező kopjafa áll, ahonnan a Magyarországra települt székelyek származnak.

Az emlékpark felújítását a város önkormányzata és a nemzetpolitikai államtitkárság anyagilag támogatta, és völgységi székely fafaragók mellett sokan önkéntes munkával segítettek.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Közel száz székelykapu a „termés”, de a mesternél nincs megállás
Amerikába és Japánba is eljutottak a székely motívumvilág szépségei.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.