Virágzó vidékünk

Eldőlt a kopjafák sorsa a székelyek szent hegyén

Az elképzelés szerint az elkülönített szakrális térben a kopjafák száma nem nőhet.

Három éve tartó vita és egyeztetés után sikerült konszenzusra jutniuk az érintetteknek a Madarasi Hargita csúcsa rendezésének kérdésében, olvasható Csíkmadaras község weboldalán.

Felcsíki és udvarhelyszéki közbirtokossági vezetők, a terület ügykezelői, polgármesterek és Hatgita megyei önkormányzati vezetők vitatták meg a napokban Csíkmadarason a székelyek szent hegye, a Madarasi Hargita csúcsán lévő kopjafaerdő jövőjére vonatkozó elképzeléseket.

A kopjafákkal kapcsolatosan az elmúlt években két tábor alakult ki: az érintettek egy része teljesen eltakarította volna a kopjafákat, a másik része pedig teljes mértékben ellenezte, hogy bárki hozzányúljon ezekhez. A most körvonalazódó végleges megoldás közös elképzelést takar.

Szem előtt kellett tartani, hogy ne bántsuk a természetet, de ugyanakkor azt is figyelembe kellett venni, hogy a csúcs egy szakrális tér, egy nemzeti zarándokhely, és ezt a jelleget sem szabad sérteni

– hangzott el az egyeztetésen.

Az elképzelések szerint a csúcson közel 300 négyzetméteres teret alakítanának ki, amit egy kisebb kőfallal határolnának körbe. A kőfalon belül négy kereszt és 64 kopjafa kapna helyet, utóbbiakat két sorban a kőfal mentén helyeznék el, a tér közepén pedig egy harangláb típusú kilátó épülne.

A négy kereszt Csíkmadaras, Kápolnásfalu, Zetelaka és Szentegyháza községeknek állít emléket, a 64 darab még jó állapotban levő kopjafa pedig a 64 magyar vármegyét szimbolizálja. A többi kopjafából kiválogatják azokat, amelyek még felhasználható állapotban lesznek, és elhelyezik a Mária-utak mentén.

Az elképzelés szerint az elkülönített szakrális térben, a kőfalon belül a kopjafák száma nem nőhet, csak cserélődhetnek a már meglévők. Azt szeretnék, hogy a jövőben kopjafát kizárólag az érintett települések polgármesteri hivatalainak engedélyével lehessen állítani az adminisztratív területükhöz tartozó Múria-utak mentén, rendezett formában, egyenletes távolságban. Az engedély nélkül felállított kopjafákat vagy egyéb típusú emlékműveket a jövőben eltávolítják.

A csúcson jelenleg található 300 kopjafából a terület rendezése során mintegy 100-at  használnának fel.

Íme a látványterv

Fotó: csikamadaras.ro

Kiemelt kép: Facebook/Madarasi Hargita

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik