Virágzó vidékünk

Messze földön híres Soltvadkert kényeztető cukrászdája

Óriási választék és békebeli hangulat jellemzi a míves Szent Korona Cukrászdát. Érdemes betérni ide egy finomságra, az élmény örökre megmarad bennünk és ízlelőbimbóinkban.

Soltvadkert Bács-Kiskun megye egyik gyöngyszeme, a homoki borok, a Kunsági borvidék híres képviselője. Másik látnivalója és népszerű helye a kicsit vadregényes Vadkerti-tó, ami különösen nyáron kedvelt a fürdőzők körében.

A tótól nem messze is található egy nevezetesség, ahová mindenki betér, aki megfordul a városban, akár csak átutazóként is. Ez a Szent Korona Cukrászda, aminek a híre már külföldre is elért, de Budapestről is gyakran érkeznek vendégek, hogy a elcsábuljanak a szebbnél szebb és finomabbnál finomabb cukrászremekekkel.

Fotó: Dubóczky krisztina

A Szent Korona Cukrászda egy körforgalomból érhető el, a másik kijáratnál egy evangélikus templom áll, a következőnél pedig egy iskola. Mintha csak valamilyen módon a profán “szentháromság” kelne itt életre.

Igen, cukrászremekek ezek a sütemények és fagylaltok, már ránézésre is látjuk rajtuk a minőséget, és azt, hogy nem fogunk csalódni, ha megkóstoljuk őket, egyedül a választás okozhat némi fejtörést, olyan hatalmas a kínálat. Az alapanyagok a legjobbak, a receptek újszerűek és hagyományosak, mindenki talál itt kedvére való édes vagy éppen sós kényeztetést.

Galéria
Fotó: Dubóczky Krisztina

A cukrászdinasztia alapítója Szervánszky László cukrászmester. Ő alapozta meg a csaknem ötven éve működő cukrászdában a garantált minőséget, az egyedi stílust és a készítményeivel, a hely hangulatával szerzett hírnevét. Két évvel ezelőtti halála óta lánya, Suhajda Krisztiánné Szervánszky Judit viszi tovább a családi vállalkozást öccsével együtt.

Aputól megtanultuk, hogyan állítsunk elő minőséget, és azt, hogy mit jelent a munka. Megdolgoztunk azért, hogy kitanuljuk a szakma csínját-bínját. A legfontosabb az ő hozzáállásának és elhivatottságának az elsajátítása volt számunkra. Átadta nekünk a tudását és azt az eszmeiséget, amivel minket is nevelt, és amit mi is továbbörökítünk. Ez a minőség és hangulat visszaköszön a cukrászdánkon is, a visszatérő vendégeink elismerése pedig mindennél fontosabb elismerés nekünk, hisz visszajelzés, hogy jól tesszük a dolgunkat

– kezdi Judit.

Ilyet nem látni, ha nyitva a cukrászda, akkor ugyanis tele van elégedetten falatozó vendégekkel.

A királyi pompát idéző választékhoz méltó az impozáns környezet: az eklektikus berendezést megérinti a rokokó bája, a biedermeier praktikus és elegáns polgári bútorzata is jól megfér itt a neoklasszicista belsőépítészeti jegyekkel.

A hely 2005-ben megkapta az év cukrászdája címet.

Szervánszky Judit az öccsével közösen üzemelteti a cukrászdát immár hat éve.

A kiszolgálás és a munkaszervezés az én feladatom, az öcsém a cukrászműhelyben tevékenykedik, irányítja a cukrászokat, készíti a fagylaltot. Megosztjuk a feladatokat, máshogy nem is működne minden gördülékenyen egy ilyen nagy cukrászdában

– osztja meg velünk Judit a belső “titkokat”.

Az üzletbe belépve meglátszik az összehangolt munka. Lenyűgöző látvány a hosszú hűtőpultokban a rengeteg különleges fagylalt, a klasszikus házi jellegű sütemények, de pohárkrémek, modern torták, kézi készítésű csokoládék és bonbonok is szerepelnek a kínálatban. A kiszolgálók pedig mindenki kérdésére kedvesen és készséggel válaszolnak, szívesen adnak tanácsot a süteményválasztásban, ami nem is könnyű feladat ilyen lenyűgöző kínálat mellett.

Szervánszky Judit, a cukrászda lelke

Fotó: Dubóczky Krisztina

A Koronában egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra. 2020-ban már több mint tíz halmozottan mentes termék érhető el a kínálatban a fagyiktól a süteményekig. Hétvégente vegán pohárkérmekkel, szénhidrátcsökkentett kenyérből készült szendvicsekkel és gluténmentes pogácsával is várják a vendégeket.

Az épületben cukrászmúzeum is található az emeleten, valamint irodalmi kávéházként is működik a hely. 2009-től látható a falakon 52 magyar költő és író bronz arcképe, többek között Petőfi Sándor, Karinthy Frigyes és Balassi Bálint is ránk mosolyog a falról. A plaketteket Windecker Zoltán tervezte, aki maga is Soltvadkerten él. Az udvarban pedig Wass Albert szobrot helyeztek el.

Galéria
Fotó: Dubóczky Krisztina

A munkánk során mi cukrászok a termékeinkkel mutathatunk példát. Legfontosabb számomra, hogy jó minőségű alapanyagokból dolgozzunk, és azokból is a legjobb minőségű terméket állítsuk elő. A vendégeink elégedettsége az első. Az udvarias kiszolgálás, a kellemes és nyugodt légkör mellett elsőrangú kulináris élményben legyen részük, ha elfogyasztanak nálunk egy süteményt vagy megisznak egy kávét. Büszkék vagyunk arra, hogy vannak, akik sok száz kilométerről is csak miattunk utaznak Soltvadkertre

– ecseteli Szervánszky Judit.

Fotó: Dubóczky Krisztina

A Szent Korona Cukrászda méltán híres a fagylaltjairól, a süteményeiről és a kávéiról is, amiért tesznek is a tulajdonosok. Folyamatosan fejlesztik a berendezéseket, és keresik az egyre jobb alapanyagokat. A technika változik, muszáj lépést tartani vele. Ezért  Olaszországba és Franciaországba járnak  szakmai kiállításokra és képzésekre, a gépek jó részét is ott szerezték be.

Különleges termékeink a belga csokoládéból, kézzel készült míves bonbonjaink többféle ízesítéssel, valamint saját Szervánszky-kávét szolgálunk fel. Ez egy olyan ital, amelynek a keverékét és a pörkölését is mi állítottuk be

– így Szervánszky Judit.

Kiemelt kép: Flickr/Ron Bowyer

Gyula bakancslistás vendégvárója a Százéves Cukrászda
Mennyei finomságok és pazar miliő jellemzi ezt a helyet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik