Otthon készült

Házi tepertős pogácsa zsivány módra – a legjobb sörkorcsolya

Ezt a hölgyek is szeretni fogják.

Ha összejön a család vagy a baráti közösség, és sör is kerül az itókák közé, ez a házi tepertős pogácsa nem hiányozhat a kínálatból. Ahogy mondani szokták: sörkorcsolyának a legjobb.

És hogy miért zsivány módra készült ez a változat? Mert a recept a ház urától származik, akit viccesen csak zsiványnak szólít a párja. Úgyhogy elmondhatjuk, ez igazán férfibarát verzió a tepertős pogácsák körében.

Hozzávalók

50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 2 dl tej az élesztő felfuttatásához, 1 kis csomag élesztő (5 dkg) vagy két csomag élesztőpor, 1 tojás +1 tojás a pogik lekenéséhez, egy evőkanál só, ízlés szerint bors, 25 dkg tepertőkrém

Elkészítése

A lisztet összekeverjük a sóval, borssal, majd belekockázzuk a margarint, összemorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tepertőkrémet, a tejben felfuttatott élesztőt, végül a tejfölt és a tojást. Alaposan átgyúrjuk az egészet. A begyúrt tésztát egycentisre kinyújtjuk, majd háromba hajtjuk. Aztán beletesszük a kelesztőtálba, vagy a kendővel letakart tálunkba. Meleg helyen fél óráig kelesztjük, ezután újra kinyújtjuk, három rétre hajtjuk, és újabb fél órán át kelesztjük. Akik sietősek, azok a második nyújtást-hajtogatást-kelesztést el is hagyhatják, anélkül is mennyei ízű lesz, legfeljebb a rétegei nem válnak szét olyan szépen sülés után.

Végül belisztezett deszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval vagy decis pohárral kiszaggatjuk, a tetejét beirdaljuk, megkenjük a tojássárgával, és betoljuk a 180-200 fokos, előmelegített sütőbe. Fél óra alatt szépen megpirul, vehetjük elő, és rögtön fogyaszthatjuk is, hisz a mennyei illat addigra betölti a konyhát, és úgysem tudunk neki ellenállni.

Jó étvágyat!

Fotó: Dubóczky Krisztina

Kiemelt kép: Dubóczky Krisztina

Régi kedvenc új köntösben: bundáskenyér-muffin
Egyszerű, nagyszerű és finom.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik