Otthon készült

Nyögő, avagy csírás galuska, ahogy a falusi nagyi készíti

A nyögvenyelő, vagy egyszerűen csak nyögő, az észak- és kelet-magyarországi térség kedvelt paraszti eledele. Volt régen, és ma is az. A falusi konyha ismerői és kedvelői szívesen fogyasztják. Egyszerű, íze mégis nagyszerű. Van, ahol csírás galuskának hívják.

Ha a sztrapacskára emlékeztetne valakit az étel, ne lepődjön meg, igen, van közük egymáshoz, ahogy a legtöbb, hasonló alapanyagokból készülő falusi  parasztételnek. Ugyanakkor a szlovák sztrapacskához ők mindig savanyú káposztát tesznek, és nem szabad összetéveszteni a juhtúrós haluskájukkal, mert arra különösen érzékenyek, tudtuk meg egy autentikus helyi étteremben.

És hogy a nyögő miért kapta ezt a sajátos elnevezést? Mert nyög az ember, miközben nyeli, hisz magában nem csúszik le könnyen a torkon a krumplis galuskaféle.

Álljon itt most egy családi recept, ahogy nagyanyám készítette mindig nagyapámnak a kedvenc ételét, a nyögőt, szabolcsiasan mondva: csírás galuskát.

Nyögő, ahogy a nagyi készíti

Hozzávalók

1kg krumpli (burgonya), 3 nagy fej vöröshagyma, liszt – amennyit felvesz, szalonna vagy disznózsír, só, pirospaprika

Elkészítése

Először a lisztes fajta ókrumplit reszeljük le a reszelő legkisebb fokán! még nyersen. Újkrumpli nem jó ehhez az ételhez, azt használjuk fel másra.

A reszelés kicsit hosszadalmas és macerás, de attól lesz ez az étel az igazi, az adja meg a sava-borsát, ne sajnáljuk rá az időt!

A lereszelt krumplit sózzuk be, majd adjunk hozzá annyi lisztet (lehetőleg finomlisztet), amennyit épp felvesz, és galuskasűrűségű lesz a massza. Nem kell hozzá sok, különben elveszíti jellegzetes ízét. Aki akar, tehet bele zúzott fokhagymát, de nem szükséges.

Ezután szaggassuk forró, sós vízbe, hagyományosan egy fa vágódeszkán, éles késsel. A kést mártogassuk majd közben olvasztott zsírba vagy olajba, de minimum a főzővízbe, különben nem fog sikerülni az akciónk. Persze a galuskaszaggató is megteszi, de akkor nagyobb fajta kell belőle, a csírás galuska nem lehet olyan apró, mint a normál galuska.

Amíg az étel fő, elkészíthetjük az alapot, a zaftot, amibe aztán beleforgatjuk a megfőtt nyögőt.

Olvasszuk ki a szalonna zsírját, vagy melegítsük fel a sima disznózsírt. Elvetemültebbek készíthetik olajjal is, de semmiképp ne olívaolajjal, hanem valamilyen semleges ízűvel.

A forró zsiradékon jól megdinszteljük-megpirítjuk a laskára vágott hagymát, teszünk hozzá bőségesen pirospaprikát, ízlés szerint sót.

Közben meg is főtt a fazékban a nyögő, szűrjük le a ragadós galuskát, és forgassuk át jól a paprikás-hagymás zaftban. De az is megteszi, ha a tányérra szedett nyögő tetejére teszünk belőle pár kanálnyit, kinek-kinek az ízlése szerint.

Jó étvágyat hozzá!

Kiemelt kép: Dubóczky Krisztina

Itt készül az egyik legjobb juhtúrós haluska Magyarországon
Brindzás sztrapacska vagy juhtúrós haluska? A Palócföld kedvelt eledelét Mikszáth Kálmán is imádta.
Az üzemeltetők egyre jobban spórolnak, van, ahol külön kell 500–1000 forintot fizetni egy mosakodásért, zuhanyzásért, másutt nincsen szemétszállítás. Sőt, van olyan tó is, amely átalakul, és a jövőben esküvői helyszínként funkcionál. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!