Otthon készült

Itt készül az egyik legjobb juhtúrós haluska Magyarországon

Brindzás sztrapacska vagy juhtúrós haluska? A Palócföld kedvelt eledelét Mikszáth Kálmán is imádta.

A Nógrád megyei Vanyarcon nagy hagyománya van a haluska készítésének. Nem véletlenül rendeznek itt minden évben haluska fesztivált és sztrapacska-főző versenyt. A szlovák nemzetiségi faluból származik az ország szinte minden szegletében ismert legendás haluska receptje, melyhez a helyiek büszkén hozzáteszik:

Mikszáth Kálmán a nagy palóc író is szerette a haluskát, főleg amit a közeli faluban, Mohorán, Mauks Ilonkáéknál, felesége családjánál főztek neki.

haluska6

A vanyarci haluska receptje (6 személyre)

1 kg meghámozott nyers burgonyát lereszelünk, majd belekeverünk 40-50 dkg lisztet. Ez attól függ, hogy mennyit vesz fel a reszelt krumpli, és hogy közepes sűrűségű galuskához, nokedlihez hasonló tésztát kapjunk.

A haluskákat forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk nokedli szaggatóval. Régen haluskaszaggató deszkáról (lopatkáról) kanállal, vagy a kés tompa oldalával szaggatták a háziasszonyok. Főzés közben fakanállal megkavarjuk a tésztát, hogy ne ragadjon le a fazék aljára. A megfőtt haluskák feljönnek a víz felszínére, ekkor szűrőkanállal kiszedjük őket.

haluska4

Zsírral (régen csak zsírral) vagy olajjal kicsit meglocsoljuk, és óvatosan átkavarjuk, hogy ne ragadjanak össze. Ezután ízesíthetjük juhtúróval (brindza) vagy tehéntúróval, párolt édes vagy savanyú káposztával, főtt, áttört krumplival, pirított hagymával, vajjal –, ki mivel szereti. Mindezt egy nagyobb tálban végezzük, s amikor összekevertük túróval, vagy a káposztával, az egész tetejére még tehetünk pirított szalonnát vagy töpörtyűt.

haluska5

Manapság a túrós, brindzás változatra sokan tejfölt is tesznek. Vanyarcon régen tejfölt nem tettek rá, hiszen a házi túró elég zsíros, gazdag volt. A tejfölt nem „pazarolták” a haluska tetejére, mert az nélküle is finom volt.

Fotók: Facebook/Vanyarci Haluskafesztivál

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik