Otthon készült

Ha Felvidék, akkor sztrapacska! Bryndzové halusky, a szlovákok nemzeti eledele

Már az 1870-ben megjelent első szlovák-nyelvű szakácskönyv nemzeti eledelüknek nevezte a haluskát.

A sztrapacska felvidéki eredetű étel, egyszerű, finom és laktató. Szlovákiában többféle változata ismert, de a legnépszerűbb a káposztás és a juhtúrós változat. Utóbbi, a „bryndzové halusky” a magyar turisták kedvence. A ketkes.com mindkettő recepttel megajándékoz bennünket. Ha még nem készítettél, itt az ideje kipróbálni.

Juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók

50 dkg burgonya, kb. 30-35 dkg liszt, 1 tojás, 3 dkg zsír, 1 dkg só, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg juhtúró.

sztrapacska2

Elkészítése

A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, állandó keveréssel rózsaszínűre sütjük, a töpörtyűt kiszedjük és egy kis tálon melegen tartjuk. A 3 dkg zsírt megolvasztjuk. A burgonyát nyersen egy tálba reszeljük. Gyorsan leszórjuk egy kis liszttel, hozzáadjuk a tojást, olvasztott zsírt, megsózzuk. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy kissé keményebb legyen mint a galuska tésztája.

Forrásban levő sós vízbe szaggatjuk, és 8-10 percig főzzük. Ekkor szűrőkanállal kiszedjük, jól lecsurgatjuk, belekeverjük a füstölt szalonna megforrósított zsírjába, rászórjuk a jó zsíros, csípős juhtúrót. Forró tálra tálaljuk, ráöntjük a füstölt szalonna töpörtyűjét.

Káposztás sztrapacska

Hozzávalók

1kg fejeskáposzta, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál cukor, só, bors, 80 dkg burgonya, 50 dkg liszt, 2 tojás, zsír, 10 dkg húsos füstölt szalonna

Elkészítése

A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, majd negyedekre vágjuk. A torzsáját kivágjuk, a káposztát apróra lereszeljük.

sztrapacska3

Egy lábosban az olajon a cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és megdinszteljük rajta. A lábosba tesszük a káposztát, majd sózzuk, borsozzuk. Először nagy lángon pirítjuk, majd a lángot mérsékeljük, és lefedve megdinszteljük.

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és finomra reszeljük. Hozzáadjuk a felvert tojásokat és a zsírt, majd annyi lisztet, hogy kemény galuskatésztát kapjunk. Egy nagy lábosban vizet forralunk, sózzuk, majd beleszaggatjuk a krumplis galuskatésztát.

A kifőtt tésztát leszűrjük, és a pirított káposztába forgatjuk, pár percig együtt pirítjuk.

A szalonnát kockákra vágjuk, egy serpenyőben megpirítjuk. A sztrapacskát a szalonnával megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik