Virágzó vidékünk

Ilyen kilátóból csak egy van az országban

mti/komka péter
mti/komka péter
Kéz formájú remekmű, ahol a lelkünk is megpihenhet.

Az Országos Kéktúra mentén, Hollókő és Felsőtold között terül el Farkaskútvölgy, ahol 2008-ban egy motorsport centrum építését szerették volna megvalósítani, ám az élet felülírta az eredeti elképzeléseket.

A terület festői szépségével úgy levette a lábáról a kivitelezéssel megbízni szánt vállalkozást és családját, hogy talán azt is elhitték volna, hogy a völgyben tündérek is laknak. És beleszerettek.

Szerencsére közbeszólt a “Sors Keze”, ami később a kéz formájú kilátó építését is ihlette. A megbízóról ugyanis kiderült, hogy szélhámos, így a pálya megépülése helyett a család álmának megvalósítása kezdődhetett el, birtokba vehették a völgyet.

MTI/Komka Péter

Ténylegesen 2016-ra tehető az első épület kivitelezése a birtokon egy kárpátaljai gerendaház újraépítésével. Körülbelül erre az időszakra datálható az is, mikor járva a környék szép dombjait és kiülve a a ma már kéz formájú kilátó helyére, megfogalmazódott bennük, hogy maradandót alkossanak. Olyat, ami élményt ad mindenkinek, aki szereti a szép kilátást, a természetet és a művészetet. A Sors Kezét.

A természet egyik legnagyobb csodája az emberi test.  Az Isteni-emberi kéz tulajdonképpen a teremtés jelképe. Mindnyájan Isten tenyerén élünk ugyanis, talán az erdőjárók picit jobban, mint a városlakók, de nem árt emlékeztetni őket sem

– vallják a tulajdonosok.

Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület

Több tervezőnél és művésznél is nekifutottak álmuk papírra vetésének, de valahogy nem sikerült senkinek megtalálnia az “igazitt”.

A család közben nagy erőkkel építette Farkaskútvölgyet, hogy a természetbe helyezhessék át jövőjüket egy élmény-elvonuló-jóga, esetleg esküvőközpontot üzemeltetve, és megalakították a a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesületet.

Útkeresésük közben egy baráti beszélgetésen kiderült, hogy fanyűvő-művész Csíkszentmihályi Benjámin valóban a barátjuk… Elkezdődhetett hát az álom megvalósítása.

A művész rögtön beleszeretett az ötletbe és járva a frissítő vágásra kijelölt erdőt, megtalálta a szükséges alapanyagot remekművéhez, a Sors Kezéhez.

Lábon száradt akácból épült minden. Ehhez csak némi csavarra és sok munkaórára volt szüksége Beninek. Igazi “kalákában” vágtuk-hordtuk a fákat, míg az idő engedte. Ami igen kegyes volt hozzánk, hiszen minimális eső és hideg nehezítette csak dolgunkat

– emlékeztek a kéz formájú kilátó elkészítésére a tulajdonosok.

Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület

Farkaskútvölgy az Országos Kéktúra útvonalán fekszik Felsőtold és Hollókő határán.

Ezzel az alkotással talán hidat is képezhetünk a két település között, de mindenképp élményt bárkinek, aki ellátogat oda és a háborítatlan természetre vetne egy pillantást. Tulajdonképpen ez csak egy szobor, egy pihenőpont, vagy egy kilátás a csodára, hogy az ember újra beleszerethessen abba, amit az Isten teremtett

– írta megkeresésünkre a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület.

A kilátópontot egyelőre a nyomtatott turistatérképek még nem jelölik.

Kapcsolódó
Balatoni kilátók, ahonnan a legszebb panoráma nyílik a magyar tengerre
A tó körül meglepően sok kilátó épült az északi és a déli parton egyaránt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik