Virágzó vidékünk

Izgatottan várja párját Lilike, Magyarország egyik legrégebben áttelelő gólyája

MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

Valószínűleg már rendezgeti a fészkét és izgalommal várja a párját Lilike, hazánk egyik legrégebben áttelelő gólyája.

A Telelő gólyák – Gólyateleltetés nevű Facebook-oldal beszámolója szerint Lilikét 2009-ben találta sérülten, elesetten, rossz állapotban Dunai István a Mura mentén lévő Semjénháza településen, a kertjük végében. A madár hamarosan a Fenékpusztai Madármentő- és Madárgyűrűző állomásra került, ahol rendbe hozták. Nem gyógyult fel teljesen, a röpképessége nem tökéletes, ezért nem tud vonulni.

A gólya hamarosan visszatalált megmentőihez, a Dunai házaspárhoz és azóta családtaggá vált. Ennek ellenére azért megőrizte „vadmadár jellegét”, de tökéletes az összhang a madár és az őt segítő házaspár között.

Lilike a neve ellenére hím gólya. Később derült fény az ivarára, de már nem változott a neve. Lilike igazi egyéniség és vérbeli gólya. Ragaszkodik az általa kiválasztott helyhez a fészkelést illetően. Hiába állíttattak fel Dunaiék a kertjükhöz közeli oszlopra egy fészektartót Semjénházán, ő a közeli Molnáriban fészkel

– olvasható a posztban.

MTI Fotó: Varga György

A házaspár egész télen eteti őt, de Dunai Istvánné elmondása szerint a nagyon enyhe napokon, ha talál csekély mennyiségű táplálékot a Mura árterületén, kevesebb ételt fogad el tőlük. Bezzeg a hidegebb napokon rohamsebességgel érkezik az ételért. Néha előfordul, hogy ragaszkodik a madár, hogy etetős ruhában kapja az élelmet. Ezeken a napokon viszont ezt is elfelejti.

Mindez bizonyítja, hogy nem lehet etetéssel elkényeztetni a gólyát. Ha önmaga is talál táplálékot, kevesebb hozzátáplálást igényel. Ez nem jelenti azt, hogy enyhébb napokon ne etessünk, hisz mindig szükség van rá.

Lilike is mindig, rendszeresen kap ősztől tavaszig, akár naponta többször is. Sőt, ha az időjárási körülmények nem megfelelőek, költési időszakban is megjelenik Dunaiék portáján, de csak akkor. Így sikerült már néhány fészekaljat megmenteni.

István összeszámolta pontosan hány fiókát repített ki Lilike a párjával: 46-ot. Ha nem gondoskodnának róla, ez a madár már nem élne

– írták a bejegyzésben.

Most, február közepén már nagy izgalommal várja a párját. Ha esetleg nem jelenik meg az etetőhelyen, Dunai István körbenéz, akár autóval is.

Kapcsolódó
Megérkezett fészkébe az idei első magyar gólya
Suri, a vassurányi gólya idén is megelőzte társait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik